Alaşehir'de menenjit paniği

MANİSA (İHA) - Manisa'nın Alaşehir İlçesi'nde, 19 Mayıs İlköğretim Okulu 2-A sınıfı öğrencisi 8 yaşındaki K.Ç.'nin (Kübra Çelik) menenjit olduğunun ortaya çıkması paniğe yol açtı.

Alaşehir Kaymakamlığı'nın talimatı ile, K.Ç.'nin tüm sınıf arkadaşları, okul öğretmenleri, oturduğu mahallenin sakinlerinden küçük kız ile yakın temasta bulunanlar müşahede altına alındı. K.Ç.'nin ise İzmir Behçet Uz Çocuk Hastanesi'nde tedavisinin sürdüğü bildirildi.

Fırın işletmeciliği yapan baba Memiş Çelik, "Kızımı yüksek ateş ve baş dönmesi şikayetiyle gece Alaşehir Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne kaldırdık. Burada soğuk algınlığı olabileceği, ancak sabah çocuk doktorunun görmesi gerektiğini söylediler. Sabah kızımı Çocuk Polikliniği'ne götürdüm. Doktor muayene ettikten sonra acil olarak İzmir'deki Behcet Uz Çocuk Hastanesi'ne götürmemiz gerektiğini söyledi. Burada yapılan muayene sonucu, bulaşıcı menenjit olduğunu tespit ettiler. Çocuğum şimdi orada yatarak tedavi görüyor" dedi.

Reklam
Reklam

Alaşehir Kaymakamı Haluk Şimşek ise, "Öğrencimizin menenjit olduğu şüphesi, Alaşehir Devlet Hastanesi çocuk doktoru A. Nedim Zengin tarafından bize ihbar edildi. Hemen çocuğun sınıf arkadaşlarına ilaçlı tedaviye başladık. Daha sonra mahallede yakın temasta bulunduğu oyun arkadaşları, annesi, babası, akrabası, okuldaki öğretmenler, kısacası bulaşma riski olan herkesi ilaçlı tedaviye aldık. Sağlık Grup Başkanlığı ile birlikte, okulda ve mahallede doktor görevlendirerek bu riski taşıma ihtimali olan kişilerin bilgilendirilmesini sağlıyoruz. Şu anda hiçbir risk kalmadı" diye konuştu.

Alaşehir Devlet Hastanesi Çocuk Uzmanı Dr. A. Nedim Zengin ise, hastalığın belirtileri ve tedavisi ile ilgili şunları söyledi: "Menenjit hastalığının bir türü olan 'Miningokoksik menenjit' türü çok tehlikeli olup, dakikalar bile çok önemlidir. Çok tehlikeli ve bulaşıcıdır. Burada en önemli olan, zaman ve erken teşhistir. Hastamız gece acil servise gelmiş. Ancak bu tür vakalar hemen teşhis edilemez. Üst solunum yolu enfeksiyonu gibi belirtileri olur. Daha çok ilkbahar mevsiminde görülen bu hastalık, çok ender görülen, yakalanıldığında yaşama şansı düşük olan bir hastalıktır. Ateş, baş ağrısı, ensede sertlik hissi, bulantı, kusma, dalgınlık, cilt altında kanama başlıca belirtileridir. Bildirilmesi zorunlu hastalıklar grubuna giren bu tür menenjit, yakın temas kuran herkese bulaşabilir."

Reklam
Reklam

Dr. Zengin, o akşam görevli personeli de tedaviye aldıklarını ifade ederek, "Erken teşhis ve tedavi sayesinde hastalığın ilerlemesi durduruldu. Hasta tedavi görüp iyileştikten sonra normal hayatına devam edebilir. Bulaşıcı hiçbir özelliği kalmaz. Zaten bu konuları okulda öğrenci, veli ve öğretmenlere anlatıyoruz. Biz millet olarak sarılmayı ve öpüşmeyi çok severiz. Oysa bu tür hastalığın en kolay bulaşma yolu budur. En güzeli tokalaşarak hal hatır sorulmalıdır ve buna alışmamız gerekir" şeklinde konuştu.