Alaşehir'deki Jeotermal Patlamalar

İZMİR (A.A) - Maden Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Muhammet Yıldız, Manisa'nın Alaşehir ilçesine bağlı Alkan Köyü'ndeki jeotermal sahadaki patlamalara

İZMİR (A.A) - Maden Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Muhammet Yıldız, Manisa'nın Alaşehir ilçesine bağlı Alkan Köyü'ndeki jeotermal sahadaki patlamalara ilişkin, odalarının oluşturduğu çalışma grubunun çalışmalarını tamamladığını bildirdi.

Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 kişiden oluşan ekibin kapsamlı bir rapor hazırladığını, patlamanın yüzey borusu indirilmemesi nedeniyle oluştuğunun belirlendiğini ifade etti.

Sondaj maliyetinin yaklaşık yüzde 10'u kadar maliyeti olan yüzey borusunun jeotermal sondajlarda kullanılması gerektiğini belirten Yıldız, "Sondaj maliyetini düşürmek için yaklaşık 150 bin dolar değerinde yüzey borusu kullanılmadığından çevre felaketi oluştu" dedi.

Reklam
Reklam

Yönlü kurtarma kuyuları ile püsküren kuyuya müdahale edilmesi gerektiğini, bunu yapacak teknik ekip ve gerekli malzemelerin Türkiye'de bulunduğunu belirten Yıldız, şunları söyledi:

"Patlamadan önce 2 jeotermal kuyusu açılmıştır. Üçüncü sondaj kuyusu açılırken 1011 metrede jeotermal akışkan yüzeye püskürmüştür. Patlamadan sonra yüzey borusu kullanılmaması ve teknik eksikli nedeniyle gerekli müdahale yapılmamış, ardından kuyuya çimento basılmış ve sondaj yapılan yerden müdahale olanağı kalmamıştır.

Yönlü sondaj ile emniyetli mesafeden yeni kuyu açılarak üretim yapan seviye bulunmalı, kontrol altına alınmalı, gerekirse çimento basılmalıdır. Açılacak yönlü sondaj, bir üretim kuyusu gibi tasarlanmalı ve tabii ki yüzey borusu indirilmeli, yoksa tamirat yapılmaz ve yeni bir hasarlı kuyu meydana gelir. Acilen yasa ve yönetmeliğe yüzey borusu maddesi eklenmelidir. Patlamalarla çıkan borlu akışkan büyük bir hızla yeraltı sularına ilerliyor. Ayrıca yüzeyde derelere deşarj ediliyor, bu da toprakların çoraklaşmasına neden oluyor. Derhal çiftçilerle, bölgede yaşayanlarla toplantılar yapılmalı ve bilgilendirmeler sağlanmalı."

Reklam
Reklam

Muhammet Yıldız, yasa ve yönetmeliklerde özellikle sondaj teknikleri konusunda gerekli düzenlemelerin acilen yapılması ve denetim için uzmanların yetiştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Medat Şenay

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: