Alemcilik Mesleğini Yaşatmaya Çalışıyor

Denizli’nin tek alem ustası olan Ali Erbek, tek başına Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden gelen talepleri karşılamaya...

Denizli’nin tek alem ustası olan Ali Erbek, tek başına Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden gelen talepleri karşılamaya çalışırken, çırak olmaması sebebiyle alemciliğin bitme noktasına geldiğini söyledi.

Tarihi Kaleiçi Çarşısı’nda 32 yıldır camilere konulan alemleri üreten 46 yaşındaki Ali Erbek, Türkiye’de bir elin parmağını geçmeyecek kadar alem ustası kaldığını, çırak yetişmemesi sebebiyle bu mesleğin de zamanla kaybolacağını söyledi. 1980 yılından beri alem üretimi yaptığını belirten Erbek, “Daha önce çıraklık yapıyordum ancak son 15 yıldır kendi işimi kendim sürdürüyorum. Şu anda Allah’a şükürler işimiz iyi ama çırak yetişmiyor” dedi. Hükümetin kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden vergi alınmaması ile ilgili çalışmasını olumlu bulduğunu belirten Ali Erbek, “Ama bu yasanın delinmemesi gerekir. Yoksa düşünce açısından çok güzel ve doğru bir şey. El sanatlarının ilerlemesi için gerekli ve olumlu bir çalışma” dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye’de bir elin parmağını geçmeyecek kadar az alem ustası olduğunu belirten Ali Erbek, “Alem üretimi belli şehirlerde yapılıyor. Denizli’de de sadece ben varım. Bunu sürdürmeye çalışıyoruz ama çırak yetişmemesi en büyük sıkıntımız. El sanatlarına çırakların yönelmesi artık çok zor. Özellikle bizim el sanatımızda çırak yetişmiyor, bundan sonra da yetişeceğini sanmıyorum” dedi. Alemciliğin çok para kazanılan bir meslek olmadığını belirten Erbek, “Ne kadar çok cami yapılırsa o kadar çok satış oluyor. Alem bir defa üretilip camiye konulduğunda yıllarca orada kalıyor. Eskiyen ve sık değişen bir şey değil. Yıllarca caminin üzerinde duran bir şey. Herhangi bir afet olmadıktan sonra eskimeyen bir şey” dedi. Denizli’de tek başına yaptığı alemleri Türkiye’nin çeşitli şehirlerine gönderdiğini belirten Ali Erbek, “Son olarak deprem bölgesi Van’a gönderdim. Ülkenin her bölgesinden gelen siparişleri değerlendiriyorum. Ama alemcilik artık bitecek” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: