Alerji Anne Karnında Kısmen Önlenebiliyor

Alerji ve astımın bebeğin anne karnındayken geliştiğini belirten Çocuk Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr....

Alerji ve astımın bebeğin anne karnındayken geliştiğini belirten Çocuk Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, hamilelik döneminde beslenme ve çevre şartlarının alerjiye genetik yatkınlığı olan bebekler için önemli olduğunu ve hamilelik döneminde sağlıklı beslenme ile bebeğin alerjik olmasının kısmen engellenebileceğini söyledi.

Tabak, hamileler üzerinde yapılan araştırma sonuçlarına göre gebelerin, yaklaşık üçte birinde astım ve alerjiyle ilgili problemlerin hamilelik döneminde artış gösterdiğini belirtti. Annenin alerjik olmasının bebeğin alerjik doğmasında en önemli etken olduğunu belirten Dr. Tabak, anne karnındayken alınacak bazı beslenme ve çevre önlemlerinin bu riski azaltabileceğine değindi.

Reklam
Reklam

Dünya genelinde alerji ve astımın hızla artışı ile beslenme şekli arasında doğrudan ilişki olduğuna değinen Prof. Dr. Yonca Tabak, toplum olarak geleneksel beslenme alışkanlıklarını bırakıp, “modern beslenme” diye tanımlanan fast food yemek ve paketli ürünlere yönelmenin bu artışın bir nedeni olduğunu kaydetti. Tabak, “Batılı yaşamın getirdiği modern beslenmedeki eksikliklerin giderilmesi, alerji ve astımın seyrine olumlu etki etmektedir” dedi. Prof. Dr. Yonca Tabak; astım bir kez oturduktan sonra beslenme değiştirilse bile hastalığın tam olarak ortadan kaldırılamadığını, bu durumun sadece alerjinin şiddetini azalttığını belirterek, bu nedenle alerji ve astımın çocukluk döneminde önlenmesinin toplumdaki bu artışı başından durdurma da önemli rol oynayacağına dikkat çekti.

“Hamilelik döneminde sağlıksız beslenme, alerjiye genetik yatkınlığı olan doğmamış bebekler için tehlikedir" diyen Tabak, “Sağlıklı beslenme ile bebeğin bağışıklığındaki alerjinin engellenmesi mümkündür. Gebelikte özellikle E vitamini almak çok önemli. E vitamini bebeğin akciğer ve bağışıklık sistemi gelişimine katkıda bulunur ve gebeliğin ilk 3 ayında annenin kanında E-vitamini düzeyinin düşük olması çocuğun akciğerlerinin yeterince gelişememesine neden olmaktadır ve ve bu şekilde, çocuklarda astım gelişir. Hamilelik döneminde, yeşil yapraklı sebze, fındık-ceviz gibi kabuklu yemiş, baklagil ve hububat tüketilmesi olası bir E vitamini eksikliğini önleyebilir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Tabak; bağışıklık sisteminde önemli rol oynayan D vitaminin, hamilelik döneminde yeterli oranda alınması durumunda çocuklarda hırıltılı hastalıkların görülme oranın büyük ölçüde azaltacağını belirtti. Prof. Dr. Yonca Tabak; kış aylarında güneş ışığından faydalanamayan hamilelerin baharın gelmesiyle mümkün olduğunca güneşe çıkmalarının D vitamini eksikliğinin giderilmesinde önemli olacağını söyledi. Tabak, besin takviyesi ile de D vitaminini almanın faydalı olabileceğini sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Yonca Tabak; omega 3 yağ asitlerinin alerjiyi önleyici, omega 6 yağ asitlerinin ise alerjiyi arttırıcı etkileri olduğunu belirtti. Tabak; zeytinyağı ve balık yağının omega 3 yönünden zengin gıdalar olduğunu, bunun aksine ayçiçeği yağı, mısır özü yağı ve margarinlerin ağırlıklı olarak omega 6 içeren bitkisel yağlar olduğunu ve hamilelik döneminde bu yağlardan uzak durulması gerektiğinin altını çizdi.

Hamilelikte bol meyve sebze tüketilmesinin çocukta alerji astım gelişim riskini belirgin azalttığını belirten Dr. Tabak, bu yönde meyvenin etkilerinin sebzeden üstün olduğunu da kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: