Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmunoloji Derneği'nden yapılan açıklamaya göre, bu günde, alerjik hastalıklara ilişkin bilinç düzeyini arttırmak başta olmak üzere, hekim, hasta ve kamuoyunun eğitimini sağlamak, Dünya Alerji Örgütü'nün 30 ülkede yaptığı araştırmaların çarpıcı sonuçlarının duyurulmasını sağlamak amaçlanıyor. Dünya Alerji Örgütü 30 ülkeden 1 milyon 200 bin kişi üzerinde yaptığı araştırmada, bu rakamın yüzde 22'sinin (250 milyon) alerjik hastalıklardan birine yakalandığını belirledi. Türkiye'de ise alerjik astım görülme oranı yüzde 2-5, alerjik rinit yüzde 7.5-15, alerjik egzama yüzde 0.08-5, yiyecek alerjisi yüzde 5 oranında tespit edildi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, dünyada yaklaşık 150 milyon astım hastası bulunmakta ve her yıl 180 binden fazla kişi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetmekte. Dünya Alerji Günü, korunmaya yönelik bugünkü bilgilerin gözden geçirilmesini, hastalık bulgularını önlemeye yönelik tedavi basamaklarının oluşturulmasını gündeme getirmeyi amaçlıyor.
Dünya Alerji Örgütü'nün alerji ve alerjik astımdan korunmaya yönelik önerileri arasında, ev tozu akarı alerjen miktarının azaltılması ilk sırada yer alıyor. Bunu, polenlerden kaçınma, evcil hayvan alerjenlerinden kaçınma, hamam böceği alerjenlerinden kaçınma ve rutubetten korunma takip ediyor. Uzmanlar, ev içerisindeki ev tozu akarı alerjenin miktarını azaltmak için, yatak ve yorganın her 1-2 haftada bir düzenli olarak 55-600 derecede yıkanmasını (soğuk suda yıkama, akar alerjenlerinin yüzde 90'ının uzaklaştırılmasını sağlar, 55-600 derece ise akarları öldürür ancak akar alerjenlerini yok edemez), yastık ve yastık kılıflarının 55-600 derecelik sıcak suda yıkanmasını, yorgan ve yastıkların koruyucu kılıflarla kaplanmasını ve yatak ve yorganın yeterli havalanmasını sağlayarak nemin azaltılmasını ve ev içi rutubet oranının yüzde 50'nin altında tutulmasını öneriyor.
POLENLERDEN KAÇINMA
Uzmanlar bunlara ek olarak, kaliteli bir elektrik süpürgesi kullanmayı (HEPA filtreli), toz alırken nemli bez kullanmayı, duvardan duvara halıları kolaylıkla silinebilen plastik ya da ahşap yüzeyle değiştirmeyi, odadaki perdeleri azaltmayı ya da kaldırmayı, odada çok eşya bulunmamasını, kumaş kaplamalı koltukların yerine vinil ya da deri kaplamanın tercih edilmesini ve tüylü oyuncakların odadan uzaklaştırmasını da tavsiye ediyor.
Uzmanlar, polene karşıda dikkatli olunması gerektiğini belirterek, şu önerilerde bulunuyor:
"Pencereleri aşırı polenlenmenin olduğu zamanlarda kapalı tutun; örneğin akşam saatlerinde polenlerin gözle temasını engellemek için gözlük/güneş gözlüğü kullanın. Aşırı polenlenme dönemlerinde ağız ve burnu kapatacak şekilde maske kullanın. Çimenleri siz biçmeyin. Çimenlerin kesildiği dönemlerde pencereleri kapalı tutun. Mümkünse klima kullanın. Mümkünse arabalara polen filtresi taktırın."
Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmunoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Gönül Adalıoğlu, dünyada yaklaşık 66 milyon kişinin "saman nezlesi" olarak bilinen "alerjik rinit"ten yakındığını belirterek, "Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ise, yaklaşık 150 milyon kişi astım tanısını almıştır. Bunların dışında birçok kişi de atopik egzama, ürtiker, yiyecek, lateks, ilaç ve böcek alerjilerinden yakınmaktadır" şeklinde konuştu.
Türkiye'de ise, çocukluk çağında astım görülme sıklığının yaklaşık yüzde 10 civarında olduğuna dikkat çeken Adalıoğlu, "8 Temmuz 2005'de Dünya Alerji Günü Türkiye'de alerjik hastalarla ilgilenen sağlık personellerinin eğitimini ve toplumun bilinçlendirilmesini amaçlamaktadır. Dünyada alerjik rinitin tanı, tedavi ve iş kaybı nedeniyle maliyeti 20 milyar doları geçmektedir" açıklamasında bulundu.
Adalıoğlu, dernek olarak toplumda alerjik hastalıkları olan bireylerin hayat kalitesini iyileştirmek için çaba gösterdiklerini kaydetti.