Alerjide proteinin rolü

İngiliz bilim adamları, gözde bulunan bir tür proteinin, vücudun verdiği alerjik tepkilerde kritik rol oynadığını ortaya çıkardı. Londra Üniversitesi'nden araştırmacılar, söz konusu proteinin etkisini azaltmanın, alerjiye bağlı hastalıkların tedavisinde yeni kapılar açabileceği görüşünde.

Alerji, Batı'da yaşayan insanların üçte birinin karşı karşıya olduğu bir sorun. Sadece İngiltere'de 17 milyon insan, astım, konjüktüvit, ekzema ya da bahar nezlesinden şikayetçi.

Klinik Araştırmalar adlı tıp dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, bilim adamları fareler üzerinde yaptıkları deneylerde, gözde bulunan MIP 1A adlı proteinin, organda tepkiye neden olan alerjinin başlangıcında rol oynadığını saptadılar. Bu protein türünün vücudun başka yerlerindeki alerjik tepkilerin de kaynağında yer aldığı tahmin ediliyor. Alerjik tepkiler iki aşamada ortaya çıkıyor. İlk aşama, alerji duyulan bir maddeye maruz kalma durumunda, vücudun verdiği ilk tepki olarak tanımlanıyor. İkinci aşama ise, alerji duyulan maddeye maruz kalındıktan 12 ila 24 saat sonra başlıyor. İngiliz bilim adamlarının bulgularına göre, gözdeki protein, işte bu ilk aşamada etkisini gösteriyor. Ancak kronik alerji diye tanımlanan ikinci aşamada da etkili olduğu düşünülüyor.

Reklam
Reklam

Mevcut göz alerjisi tedavileri, ya etkisiz kalıyor ya da gözde katarakt oluşumu gibi riskleri barındırıyor. Söz konusu araştırmanın tedavi yöntemleri üzerine yoğunlaşması durumunda, alerjide daha etkili ve yan etkisi daha az sonuçlara ulaşılabileceği tahmin ediliyor.

Anahtar Kelimeler: