Alerjik hastalığı olanlar saptanacak

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Allerji ve Astma Ünitesi Başkanı Prof. Dr. Bülent Enis Şekerel, 5 ilde uygulanıp, 6 bin çocuğu kapsayacak 'Türkiye'de Çocukluk Çağı Allerjik Hastalık Sıklıklarının Belirlemesi' isimli projeyle allerjik hastalıkları olan çocukların saptanacağını söyledi.

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Bülent Enis Şekerel, Van Merkez Öğretmenevi'nde HÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Allerji ve Astma Ünitesi Uzmanı Dr. Ersoy Civelek ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Abdurrahman Üner ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi.

Sağlık Bakanlığı, Akdeniz, Celal Bayar, Karadeniz Teknik ve Yüzüncü Yıl üniversitelerinin işbirliğiyle yürütülen proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Şekerel, Ankara, Trabzon, Van, Antalya ve Manisa şehir merkezlerinde bulunan ilköğretim okullarında yapılacak araştırmanın 5. sınıf öğrencilerini kapsayacağını söyledi. Araştırma çerçevesinde çocuklarda alınacak olan kan ve doku numunelerin tümüyle öğrenci ailesinin izniyle yapılacağını ve ailesi tarafından izin verilmeyen çocukların araştırma kapsamına alınmayacağını söyleyen Prof. Dr. Şekerel, araştırma sonucunda elde edilen tüm verilerin kişiye özel olacağını hiç bir şekilde yayınlanmayacağını belirtti.

Reklam
Reklam

Astım ve diğer allerjik hastalıkların, çocukluk çağında görülen en sık kronik hastalıklar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şekerel, bu hastalıkların görülme sıklığının giderek arttığını ancak sebeplerinin tam olarak bilinmediğini belirtti.

Astım ve diğer allerjik hastalıkların ekonomik ve sosyal etkilerinin oldukça önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Şekerel şunları söyledi:

"Ülkemizde allerjik hastalıkların hangi sıklıkta olduğu tam olarak bilinmemektedir. Ancak 4 milyon astım hastasının olduğu tahmin ediliyor. Yapılan araştırmaya göre Türkiye'deki bir astım hastasının yıllık aile ekonomisine getirdiği yük ortalama bin dolar olarak hesaplanmış. Hasta sayısı göz önünde bulundurulduğunda Türkiye'nin her yıl 4 milyar dolar ekonomik kaybı oluyor. Araştırmada anket uygulamasının yanında fizik muayenesi, solunum testleri ve bazı kan testleri yapılacak. Araştırma kapsamında kan örnekleri uygun koşullarda saklanacak ve bu örneklerle ileride allerjik hastalıkları ve genetik konusunda çok sayıda araştırma yapılacak."

Reklam
Reklam

Allerjik hastalıkları olan çocukların saptanacağını ve araştırma sonucunda uygun tedavi şeklinin önerileceğini söyleyen Prof. Dr. Şekerel, "Araştırma projesi Türkiye'nin 5 farklı bölgesinde bulunan illerdeki ilköğretim okullarında okuyan 10-11 yaş arasındaki 5. sınıf öğrencilerine yönelik yapılacak. Her ilde bin 200 olmak üzere 6 bin çocuk dahil edilecek. Belirlenen okullarda ve sınıflarda okuyan tüm öğrencilere anket formları dağıtılacak. Anketler araştırmaya katılmayı kabul eden aileler tarafından doldurulacak. Kabul etmeyen hiç bir ailenin çocuğu araştırmaya dahil edilmeyecek. Araştırmaya katılmayı kabul eden bütün çocuklara fiziksel muayene ve deri testi yapılacak. Daha sonra risk durumuna göre en az 200 çocuk seçilecek ve seçilen çocukların solunum fonksiyonları ölçülecek. Bazı kan testleri yapılacak. Araştırma sonunda yaklaşık 6 bin çocuk deri testleri ve fizik muayeneyle taranmış, en az bin çocukta allerjik hastalıklarla ilgili ileri araştırmalar yapılmış olacak. Araştırmaya önümüzdeki günlerde Van'da başlayacak ve en az 6 hafta sürecek" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: