Alerjik saman nezlesinin görülme sıklığının yıllar içinde giderek arttığını açıklayan Dr. Telli, "Birinci basamak sağlık merkezlerine başvurma nedenleri içinde nezle ilk on hastalık arasında yer almaktadır. Yaşamı tehdit etmemekle birlikte, yaşam kalitesini bozması, okul ve iş performansını olumsuz etkilemesi açısından önem taşımaktadır" dedi.
Alerjik saman nezlesinin astım için bir risk faktörü olduğunu kaydeden Dr. Telli, "Bilimsel araştırmalara göre alerjik saman nezlesi-astım birlikteliği yüzde 38-60 olabilmektedir. Alerjik saman nezlesi olan hastalarda astım gelişme riski, olmayanlara göre 3-5 kat yüksektir. Alerjik astımlı bir hastada, alerjik saman nezlesinin tedavisi çok önem taşımakta, tedavi edilmediği taktirde astım tedavisi de başarısız olabilmektedir" diye konuştu.
Astım gibi kronik hastalıklarda hasta eğitiminin, hastalığı algılama ve tedavi olma başarısını arttırdığını ifade eden Dr. Telli, "Bu nedenle Ege Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi'nde takip edilen bronş astımlı hastalara hasta eğitimi toplantıları uygulanmaktadır" dedi.