Çorum Hitit Üniversitesi tarafından düzenlenen "İslam Dünyasının Matemi: Kerbela" konulu konferans devlet tiyatro salonunda gerçekleştirildi. Salona sığmayan vatandaşlar koridorlarda uzun kuyruklar oluşturdu.
Konferansa konuşmacı olarak Arnavut Bektaşiler Lideri Edwond Brahimaj Dedebaba, Yazar Ahmet Turgut, Devlet Üniversitesinden Öğretim Üyesi Dr. Mehriban Gasimova, Cem Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan katıldı. Konferansın açılış konuşmasını Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Merkezi (HÜHAM) Başkanı Prof. Dr. Osman Eğri yaptı.
Muharrem ayının birlik ve beraberlik ayı olduğunu belirten Eğri, ''Biz hakkı kendi özümüzde bulmak için yani hakkın nefesini soluklamak için hakla bir olmak için birlik olmak için tıpkı aşure gibi, tuttuğumuz oruçların yüzü suyu hürmetine biz Hz. Hüseyinleşmeye geldik.'' dedi.
Arnavut Bektaşiler Lideri Edwond Brahimaj Dedebaba ise 40 yıl önce Arnavutluk'ta diktatör rejimin dini, acımasızca ihlal ettiğini, Allah'a olan inancı bitirmek için bütün kiliselerin, camilerin ve tekkelerin yıkıldığını belirtti. Arnavutların dinlerini gizli olarak yaşadığını belirten Dedebaba hoşgörü içinde herkesin kendi dinlerinin kutsal emanetlerini korumaya çalıştığını dile getirdi.
Arnavut Bektaşilerinin mantık ve manevi ruhlarını canlı tutarak Allah'a olan inançlarını yaşattıklarını söyleyen Dedebaba "Ehlibeyt'in derslerini ve nasihatlerini ayakta tutmayı başardık. 90'lı yılların başında ülkemizde dini uygulamalardaki yasaklar kaldırıldı. Bu hareket Ehlibeyt'in başına gelen acı olayların hatırlanarak Bektaşi inancın yeniden doğmasına ve eğilimlerin canlanmasına sebep oldu. Bugün bizler birlik ve beraberlik içerisinde onların acılarını yaşıyoruz. '' diye konuştu.
'Aşkın Şehidi' kitabının yazarı olan Ahmet Turgut'da Sünni bir ailenin Sünni bir ferdi olarak büyüdüğünü, Sünni bir eğitim aldığını ve bu çevrede Ehlibeyt sevgisini kazandığını kaydetti. Turgut, vicdanını test etmek isteyenlerin dönüp Kerbela'ya bakması gerektiğini kaydetti. Kerbela için herkesin ağladığını yüreklerin dağlandığını belirten Turgut, "Nefis aldanmış, akıl ona uymuşsa geriye sadece vicdan kalır. Vicdan da bitmişse içimizdeki Kerbela'yı Yezid kazanmış demektir. Eskiden Kerbela'da ağlayan Sünnilere enteresan gibi bakılırdı, ufak bir azınlık gibi bilinirlerdi. İnşallah artık böyle olmaz. Alevi-Sünni herkes bu ayda birlik olarak ağlaması gerekir. '' dedi.
"BİZLERDE MERHAMETLİ OLANLARA 'ALİ SEVGİSİ VAR' DENİR"
Bakü Devlet Üniversitesinden Öğretim Üyesi Dr. Mehriban Gasimova ise Azerbaycan'da Ehlibeyit sevgisinin çok etkin olduğunu dile getirdi. Hem sosyal hayatta hem de dini hayatta Ehli Beyt'in yaşatıldığını vurgulayan Gasimova, şunları kaydetti: "Bizlerde merhametli olanlara 'Ali sevgisi var' denir. Hazreti Peygamber'in soyundan gelenler toplum içinde ayrıcalık taşır. Bu Seyyidler, Sovyetler döneminde büyük baskıya maruz kaldı. Mezhepler bu dönemde ittifak kurdu. Sovyetler bundan hoşlanmayınca insanlara dini merasimlerini unutturmak için doğum günü, iş kutlaması gibi yeni merasimler ortaya çıkardılar.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz