Alevilere çözüm için 1 yıl sözü

AK Parti’nin hükümet programında en büyük sürpriz, Alevilerin sorunlarının 1 yıla kalmadan çözüleceğine dair bölüm oldu.

Önemli bir başlık da disiplin dışındaki suçlar için ‘askeri yargı’ dönemine son verilmesine ilişkin. Bilirkişilik yeniden düzenleniyor. Teknik konularda akademik yetkinliği olan ‘uzman hâkimler’ gelecek.

Hürriyet'te yer alan habere göre, AK Parti’nin kuracağı 64. hükümetin yol haritası niteliğindeki hükümet programı netleşti. Partinin 1 Kasım seçimleri öncesinde açıkladığı bildirgeyle büyük paralellik taşıyan program 3 aylık, 6 aylık ve 1 yıllık bir ‘yapılacaklar’ listesini içeriyor. Her listede de ‘vaadler’ ve ‘reformlar’ başlıkları yer alacak. Örneğin 3 aylık acil eylem planında asgari ücretin 1300 TL olması vaadi yer alacak, 1 yıllık eylem planında ise sosyal güvenlik alanındaki ve iş gücü piyasasındaki dönüşümü içeren reforma imza atılacak. İlk işlerden biri Kıdem Tazminatı Fonu’nun kurulması olacak. Bu konu, iş güvencesi ile birlikte ele alınacak. Fon sayesinde özel tasarruflar da artırılacak. Halen sınırlı sayıda işçinin ulaşabildiği kıdem tazminatından sigortalı tüm işçilerin yararlanmasının yolu açılacak.

Reklam
Reklam

ALEVİ DEDELERİNE MAAŞ

AK Parti, hükümet programını oluşturmadan önce Alevi temsilcilerle 5 - 6 toplantı yaptı. Hükümetin ilk icraatlarından biri, Alevilerin temel sorunlarının çözümü yoluna gitmek olacak. Cemevlerinin bedava elektrik ve su kullanabilmesi için imar ve belediye kanunlarında değişiklik yapılacak. Alevi dedelerine maaş sağlanması da gündemde. Cemevlerinin statüsü için de bir çalışma yapıldı. ‘Atatürk ve Cumhuriyet tartışması başlatır’ endişesiyle Tekke ve Zaviye Yasası ile ilgili bir tasarrufa gidilmeyecek. Geleneksel ‘irfan merkezleri’ ve ‘cemevleri’ diye bir sistem getirilecek. Tercih Alevilere bırakılacak. İsteyen ‘cemevi’, isteyen ‘ocak’ diyebilecek. Hükümet bu çalışmalar için 6 ay hedefi koyarken, en geç 1 yıl içinde tamamlanacağı belirtiliyor. Bir yetkili, Alevilerin kendi aralarındaki görüş ayrılığına dikkat çekerek, ‘Cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi talebi var. Bunun için Diyanet’e bağlanmayı kabul edecekler mi? Biz burada tamamen pozitif bir yaklaşım içindeyiz. Bir şablon koymuyoruz. Dayatma yok. İnisiyatif büyük oranda Alevilere ait olacak’ dedi.

Reklam
Reklam

ASKERİ YARGIYA SON

Hükümet programında yargı alanında önemli maddeler yer alıyor. Disiplin konuları dışında askerlerle ilgili her durumun sivil yargının konusu olacağı belirtiliyor. Bilirkişilik müessesi baştan aşağı değişecek. Arabuluculuk yaygınlaştırılacak. Uzman hâkimler gelecek. Örneğin hukuk yanında, mühendislik donanımı olan ‘uzman’ hâkimler bilirkişinin işini yapacak. 23 yaşında hâkim olmak artık mümkün olmayacak. Çünkü hâkimliğe hazırlanma, akademi aşaması 5 yılı bulacak. TBMM İçtüzüğü konusunda tek başına adım atacak bir çoğunluğa sahip olan AK Parti, ‘TBMM’deki pozitif gündemi zehirleyeceği’ gerekçesiyle değişiklik planlamıyor.

SİYASİYE ŞEFFAF BAĞIŞ

Cumhurbaşkanı’nın “İlçe başkanı bulamazsınız” diye itiraz ettiği siyasi etik düzenlemesi güncellendi. İlçe başkanlarının mal varlığını bildirmesi küçük yerlerde sorun yaratacağı endişesiyle taslaktan çıkarılıyor. Siyasetçiye sınırlı bireysel bağış hesabı getirilmesi üzerinde çalışma yapılıyor.

İMAR RANTINA VERGİ

VERGİ yasaları, özellikle Gelir Vergisi Yasası yeniden ele alınacak. İmar rantlarının yani gayrimenkul değer artış kazançlarının vergilendirilmesi sağlanacak. Yatırım ortamının iyileştirilmesi, bürokrasinin azaltılması hedefiyle çalışma sürdürülecek. Yatırımcı için ‘tek durak ofis’ düzenlemesi tamamlanacak. İş kurmak isteyen, izin, ruhsat gibi işlemler için onlarca belediye ve kurumu dolaşmayacak. Devlet personel rejimi köklü şekilde gözden geçirilecek.

Reklam
Reklam

BAKANLIKLAR BÖLÜNMEYECEK

Kamu yönetimi reformu da gündeme gelecek. Kamu çalışanlarının özlük hakları, statüsü, performans ile birlikte değerlendirilecek. Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’ndaki şerhlerin kaldırılması, yerinden yönetime geçişin önündeki engellerin kaldırılması sağlanacak. Bakanlıkların bölünmesi, hükümetin 6 aylık gündemi içinde yok. Program üzerinde çalışan yetkililer, bakanlıkların bölünmesi sürecinin takvimi bozacağı ve reformların çıkmasını geciktireceği görüşünde. Gerekli görülürse 2016 yazında TBMM Tatile girmeden önce bir kararname yetkisi veren bir yasa çıkarılacak ve yaz boyunca bölünme ve dönüşüm süreci tamamlanacak.