Yıllardır bilinen ama sorulmaya cesaret edilemeyen soru nihayet soruldu: "Makul vatandaş" tanımına uymayan Aleviler neden hâlâ devletin resmi ideolojisinden yana? Aleviler neden Kemalist?
Soru zor, çünkü devletin dayattığı "makul vatandaş" tanımına uymayan Alevilerin bir kısmı yaşadıkları onca acıya rağmen Cumhuriyet'in kuruluşundan beri laik, Kemalist sayıyorlar kendilerini… Cafer Solgun, son kitabı Alevilerin Kemalizm'le İmtihanı'nda tüm acıları, baskıyı yaşamış biri olarak bu çelişkiye içeriden bakıyor; Alevileri Alevi kimliği üzerine düşünmeye, kendi gerçekleriyle yüzleşmeye çağırıyor. Tarihini isyanlarla, direnişlerle, mağdurdan yana olmakla geçirmiş ve bunun bedelini çok ağır ödemiş bir inancın bugün egemen iktidarla kurduğu yakınlığı ve bu yakınlığın yarattığı yabancılaşmayı tüm yönleriyle ele alıyor.
Kitap üç bölümden oluşuyor. İlk bölümde güncel-politik Alevi tartışmalarıyla ilgili değerlendirmeler var. İkinci bölümde Kemalist dedelerden Kürt Alevilere pek çok kesimden Alevinin bu tartışmalarla ilgili görüşleri yorumsuz aktarılıyor. Son bölümde ise, Alevi inanç ve kültürünün tanınmasına katkıda bulunacak temel bilgiler mevcut.
Solgun'un bu çalışması Türkiye'deki "Alevi gerçeği"nin "gerçek" yönlerinin cesurca tartışılmaya başlanmasına vesile olmaya aday…
Cafer Solgun kimdir?
1962 yılında Elazığ'da doğdu. Çeşitli dergi, TV ve gazetede editör, yayın yönetmeni ve yazar olarak çalıştı. Munzur Aydın ve Sanatçılar Platformu (MASAP) adlı sivil inisiyatifin kurucularından ve sözcülerindendir. Bir grup gazeteci, yazar, akademisyen ve insan hakları aktivisti tarafından 2007'de kurulan Toplumsal Olayları Araştırma ve Yüzleşme Derneği'nin (Yüzleşme Derneği) başkanıdır.
Kitapları:
• Cihangir'de Bir Ev, Chiviyazıları, 2003
• Gitmek-Kırılma Öyküleri, Chiviyazıları, 2005
• Duvarlara İnat, El Yayınevi, 2005