Alevilikte Muharrem ayının Önemi

Alevilikte Muharrem ayının Önemi

Muharrem ayının Önemi

Evet bu gün !

Muharremin 1.günü,yası mateminiz mubarek ve hayırlara vesile olsun…

Aleviler,Kerbela'da İmam Hüseyin ile bütünleşmiş Muharrem orucunu, bütün peygamberlerden gelen o kutsallığı ile birlikte tutmaya devam ediyorlar.

Muharrem Orucu,Adem Peygamberden İslam dinine kadar bütün peygamberler zamanında tutulmuş bir oruçtur.Bu nedenle Muharremin kutsiyetini kavramak ve tatbik etmek kadar,daha güzel bir şey olabilirmi? Ne mutlu bu kutsiyetin farkına varabilenlere…

Alevi inancında muharrem orucu bir yas orucudur. Orucun anlamı yemeden içmeden kesilmek değil nefsine hakim olabilmek,tüm kötülüklerden kendini koruyabilmektir.O nedenledir’ki Alevi inancında temel dustur Eline,beline,diline hakim ve sahip olmak çok önemlidir.

Reklam
Reklam

Alevi inancına göre,bir insan kendisine ait olmayan hiçbir şeye dokunmamalıdır,Kimsenin malında canında ırzında gözü olmamalıdır,Kötü söz yalan kıybet yapan insan hoş karşılanmaz.

Aleviler’de Muharrem ayında,Küs olanlar mutlaka barışmalıdır. Hiçbir cana kıyılmaz. Hatta canlı olduğu için ağaç bile kesilmez. İmam Hüseyin başı kesilerek öldürüldüğünden bıçak kullanılmaz.

Yası matem olduğu için Traş olunmaz,Hayvansal gıda ve ürünler yenilmez,İmam Hüseyin, Yezid tarafından Kerbela'da susuz bırakıldığı için su içilmez ve sıvı ihtiyacı diğer içecekler ve gıdalardan karşılanır.

İşte bu nedenledir’ki Toplumları var eden, kendi inanç ve kültürleridir.Alevilerde Muharrem ayında ve yılın her gününde,buna uymaya özen dösterirler.

Yassı mateminiz hayırlara vesile olması dileğiyle,Tüm canlarımın,Muharrem ayını yad ederken 24.12.2009 tarihinde derlemiş olduğum Aşur’la ilgili dizeleri sizlere aktarmayı sunuyorum.Aşk ile…

Aşure günü (Yassı matem)

Kainat sahibi,rahman ve rahim

Yerleri gökleri ,yaratmış o gün

Reklam
Reklam

Tövbe eylemişti ,Adem peygamber

Kabul etti rahman ,Aşur’du o gün

Hikmet eyler hüda ,İdris nebiye

Göklere yükseldi ,diriydi o gün

Tufan eylemişti ,cudi hediye

Nuhun gemisiyle ,kurtulmuş o gün

Ateşe atıldı , yüce İbrahim

Yanmadı ateşte, Aşur’du o gün

Acı çekti Yakub ,oğluna hasret

Yusufa kavuştu , Aşur’du o gün

Sabır eden Eyyub , diledi derman

Kurtaran Rahmandı ,verildi aman

Asası elinde ,Musa peygamber

Denizi yarmıştı ,yürüdü o gün

Tövbe eyler Davut, kabul olundu

Süleymana nice ,mülkler verildi

Yunus peygambere ,emir verildi

Balığın karnından ,çıkmıştı o gün

Zuhur eden İsa ,dünyaya geldi

Ölüydü dirildi ,semaya erdi

Günahları aftı ,sözler verildi

Muhammet Mustafa, hicrette o gün

Kotcu baba’dır o ,dinlemez ferman

Yaşar’iken ölmüş ,neylesin aman

Mervan soyu yezit,dilemem derman

Bu Aşk bizde olduktan sonra

Yusuf Kahraman

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: