Alex Gitti, Yerine Brezilyalı Ihracatçı Geldi

Dünyaya futbolcu ihraç eden ülke olarak bilinen Brezilya, bu kez gıdadan, deriye, sağlıktan teknolojiye birçok...

Dünyaya futbolcu ihraç eden ülke olarak bilinen Brezilya, bu kez gıdadan, deriye, sağlıktan teknolojiye birçok yeni ürünle Türkiye'ye yaptığı ihracat kalemlerini artırmak istiyor. Bu kapsamda dün Türkiye'ye gelen Brezilyalı resmiler ve ihracatçılardan oluşan ticari heyet, Ceylan Otel'de düzenlenen görüşmelerde ürünlerini tanıtmayı hedefliyor. Toplam 20 Brezilyalı firmanın iştirak ettiği ve iki gün süren görüşmelere Türk işadamları yoğun ilgi gösterdi. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON)'un ev sahipliği yaptığı ikili görüşmelerde 1 milyar dolarlık ticari anlaşma yapılması bekleniyor.

Reklam
Reklam

Avrupa ülkeleri ve ABD, küresel ekonomik krizle mücadele ederken dünyanın 7. büyük ekonomisi olan Brezilya, Türkiye ile ilişkilerini geliştirmek istiyor. Alternatif pazar arayışı çerçevesinde Türkiye'ye gelen heyet, ilgili resmi kurumlar vasıtasıyla TUSKON ile işbirliği yaptı. Brezilyalı makamların talepleri doğrultusunda düzenlenen programa çok sayıda Türk işadamı iştirak ederken Brezilya ürünlerine olan ilgi büyüktü. Canlı hayvan ve kırmızı etin yanı sıra kahve, soya, mısır, şeker gibi bazı gıda ürünleri ile deri sektöründe dünyada söz sahibi olan Brezilya, bu program vasıtasıyla toplam ihracat rakamları içinde yüzde 1 olan Türkiye ihracatını artırmak istiyor.

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri (BRİC) içinde yer alan ve aynı zamanda Güney Amerika'nın en büyük ekonomisi olan Brezilya'dan gelen ihracatçılar yapılan ikili iş görüşmelerinden memnun ayrıldılar. Çoğu ilk kez Türkiye'ye gelen Brezilyalı üreticiler, Avrupa'ya yaptıkları satışların durma noktasına geldiği için kendilerine yeni ticari ortaklar aradıklarını ifade ettiler. Türkiye'nin şuanda bölgede ticaret yapmak için en uygun ülke olduğu yönde kanaat bildiren Brezilyalı işadamları, iki ülke arasındaki alış verişin önümüzdeki dönemde büyüyeceği sinyalini verdiler.

Reklam
Reklam

Daha önce Avrupa'da düzenlenen bir çok fuar ve iş görüşmelerine katıldığını söyleyen Brezilyalı mücevher üreticisi Andrea Mader, Türkiye'ye ilk kez geldiğini söyledi. Programa Brezilya Yatırım Reklam ve Tanıtım Ajansı (APEX) tarafından davet edildiğini ve gördüğü ilgiden memnun olduğunu söyleyen Mader, "Bu bölgeye daha önce hiç gelmemiştim. Çok ilgimi çekti doğrusu. Ürünlerimiz Türkiye'de oldukça rağbet gördü. Katıldığım bu programda bijuteri alanında iş yapan firmalarla yeni irtibatlar sağladım. Önümüzdeki günlerde bu ticaretin geliştirilmesi için çalışacağız. Buraya geldiğim için çok memnunum." şeklinde konuştu.

Brezilya'dan 20 firma ile farklı sektörlere ait ürünleri tanıtmak ve pazarlamak amacıyla Türkiye'ye geldiklerini söyleyen Brezilya Dış Ticaret Müsteşarı Tatiana Lacerda Prazeres, Cihan'a konuştu. "Türkiye'nin gösterdiği büyük ilgiden dolayı memnunuz. Türkiye'den birçok firma, Brezilyalı üreticilerle tanışmak için buraya geliyorlar." diyen Prazeres, iki ülke arasında gerçekleşen ithalat ve ihracat rakamlarının henüz yüzde 1'in altında olduğunu ve bu oranın istenen seviyenin çok altında olduğunu belirtti. "Daha büyük bir potansiyele sahip olduğumuza inanıyoruz." diyen Brezilyalı müsteşar, bu tür programlar sayesinde istenen hedefin kısa sürede yakalanabileceğini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Organizasyona destek veren ve merkezi Sao Paulo'da bulunan Brezilya-Türkiye İşadamları Derneği (ASEBT) adına programa katılan Samet Çobanoğlu da Brezilya'dan gelen 20 firmanın katıldığı iş görüşmelerinden toplamda 1 milyar dolarlık anlaşmanın beklendiğini ifade etti. Son yıllarda gelişme gösteren ve rakamlara yansıyan iki ülke ticaretinde TUSKON'un büyük katkılarının olduğunu söyleyen Çobanoğlu, "Dernek olarak iki ülke arasındaki iş ilişkilerini artırmayı hedefliyoruz." dedi.

Tarım ürünleri ve kırmızı et ihraç ettiğini söyleyen Betel firmasının sahibi Brezilyalı İşadamı Federico Falland, Türkiye'den alıcı bir gıda firmasına mısır satmak üzere olduğunu ve yaptığı görüşmelerden oldukça memnun olduğunu ifade etti.

Türk işadamları ise Brezilya'dan gelen bazı ürünlerin ilgilerini çektiklerini ve fiyat avantajı sağladığını belirttiler.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: