Ali Coşkun'un ERDEMİR'in açıklaması

ANKARA (İHA) - Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, ERDEMİR'in özelleştirilmesini çok yerinde bulduğunu belirterek, Danıştay'ın ERDEMİR'in devir işlemlerinin yürütmesinin durdurulması kararının, özelleştirmeyi iptal eden bir karar olmadığını söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Coşkun, TOBB-Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nin (TOBB-ETÜ) düzenlediği, 'Küresel ve Bölgesel Çekim Merkezi Olması İçin Türkiye'nin Yol Haritası Ne Olmalı?' konulu konferansa katıldı. Bakan Coşkun, özelleştirmelerde, 'önce güzelleştirelim, sonra özelleştirelim' ilkesini benimsediklerini belirterek, bu şekilde özelleştirilen kurumların değerinin üzerinde satıldıklarını söyledi. Türkiye'de ekonominin güçlenmesi için öncelikle ferdi teşebbüsün önündeki bürokratik engellerin kaldırılması ve 'hantal devlet yapısı'nın çözümlenmesi gerektiğini anlatan Bakan Coşkun bir de fıkra anlattı. Coşkun, fıkrasında, "Bir Fransız, bir İngiliz bir de Türk'e idam edilmeden önce son istekleri sorulur. Fransız yıllanmış şarap ister, İngiliz pipo ve tütün ister, Türk ise, 6 adet vesikalık fotoğraf, muhtardan ikametgah belgesi, diplomasının noter tasdikli örneğini ister. Türk'e bunun nedeni sorulduğunda, 'Bugüne kadar hangi kapıyı çalsam benden bunlar istendi. Belki öbür tarafta da bunları isterler' demiş" dedi. Bunun üzerine, Türkiye'nin artık bürokratik engellerden tümüyle kurtulması gerektiğine işaret eden Coşkun, güven ortamının oluşturulmasının da yatırımcıları teşvik edeceğini söyledi. Ar-Ge'nin de önemine değinen Coşkun, geçen yıl 450 trilyon lira olan TÜBİTAK desteğini bu yıl 520 trilyon liraya çıkardıklarını bildirdi. Coşkun, yatırımın önünü açmak için yaptıkları çalışmalar sayesinde geçen yıl 9 milyar dolar, özelleştirmelerle birlikte 20 milyar dolar yabancı yatırımın Türkiye'ye geldiğini de söyledi. Daha sonra soruları cevaplandıran Bakan Coşkun, ERDEMİR'in özelleştirilmesinde Danıştay'ın verdiği yürütmeyi durdurma kararı ile ilgili olarak, "ERDEMİR Türkiye'de güzelleştirilip özelleştirilen bir kuruluştur. Anadolu'da bir mala paha biçilir. ERDEMİR biçilen pahanın üç katına satılmıştır. Bildiğiniz gibi OYAK kuruluşu aldı. Artık yönetim onlara geçti. Çelik sektörü bugün dünyada önde gelen sektörlerden ve Türkiye'de de dünya fiyatlarının artışına paralel olarak ve teknolojisini yenilediği için kara geçmiş bir işletmedir. Dünya konjonktürü başka türlü değiştiği takdirde, bu işletme zarar ettiği takdirde artık devlet bu zararı bünyesinde çekmek zorunda değildir. Ben ERDEMİR'in özelleştirilmesini fevkalade yerinde buluyorum. Ben hukukçu değilim ama Danıştay kararının özelleştirmeyi iptal edici bir karar olmadığını biliyorum" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Vergilerle ilgili yeni bir yatırım indirimi programı olduğunun hatırlatılması üzerine ise Coşkun, bunun büyük bir programın parçası olduğunu söyledi. Coşkun, Devlet Planlama Teşkilatı 70'in üzerinde kriterle illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik katsayısını çıkardığını hatırlatarak, bu katsayının altında kalan 49 ile teşvik verildiğini ancak bunun sonucunda yatırım gitmesi arzu edilen Muş ve Hakkari gibi illere yatırımların gitmediğini, buralara da yatırımın gitmesi için model araştırması yaptıklarını söyledi.

Üzerinde çalıştıkları modelde, vergiden yatırım indirimi için illeri sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyine göre 4 gruba ayırdıklarını ve yatırım indirimi uygulanması talep ettiklerini bildiren Coşkun, modelin Maliye, Hazine ve Devlet Planlama Teşkilatı tarafından inceleneceğini dile getirdi.