Ali Ertem: O Faturaya Ben De Karşıyım Ama Bakanlığın Talimatı Var

Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi'nde Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, ev ve işyerlerine evsel katı atık bedellerini...

Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi'nde Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, ev ve işyerlerine evsel katı atık bedellerini gösteren tahakkuk fişlerindeki yüksek meblağlara açıklık getirdi.

Bakanlığın talimatı üzerine Şubat ayında gerçekleştirdikleri meclis toplantısında atık su ve evsel katı atık bedellerinin belirlediğini hatırlatan Ali Ertem “Çıkartılan kanun çerçevesinde tüm belediyeler gibi bizler de Çerkezköy Belediyesi olarak atık su ve evsel katı atık bedellerini belirledik. Hesaplamayı da çöp hizmetleri ile ilgili harcamış olduğumuz parayı hanelere, işyerlerine oranlayarak yaptık. Bakanlık evsel katı atık bedelinin hesap formülünü bu şekilde veriyor, belediyeler de hesabını bakanlığın hesap formülüne göre yapıyor.’’ Dedi.

Reklam
Reklam

Vatandaşların tepkisine neden olan tahakkuk fişlerindeki rakamlar üzerinde konuşarak sözlerini sürdüren Ali Ertem “Tahakkuk fişleri üzerinde bulunan rakamlar, Şubat ayı meclisinde alınan karara göre çıkarıldı. Tahakkuk fişlerinden biri 9 Ekim, diğeri ise 16 Ekim 2012’de hesaplanarak belediye görevlileri tarafından vatandaşlara gönderilmiştir.’’ İfadelerini kullandı.

Başkan Ertem, Aralık ayı olağan meclis toplantısında atıksu ve evsel katı atık bedellerine ilişkin ikinci bir karar aldıklarını söyleyerek “Şubat ayı meclis toplantısında, metrekare bazında belirlenen bedellerin yüksek olduğunu tespit ettiğimiz için bununla ilgili Aralık ayı meclisinde yeni bir karara aldık. Aldığımız karar ile birlikte evsel katı atık bedellerini yeniden düzenledik.’’ Diye konuştu.

Aralık ayı meclis toplantısında alınan karara göre bir aboneye ait daha önce 544.32 TL olarak tahakkuk evsel katı atık bedelinin 102.78 TL’ye, 945 TL tahakkuk eden bir başka vatandaşa ait evsel katı atık bedeninin ise 182.52 TL’ye düştüğünü açıklayan Başkan Ertem şöyle devam etti: “Aralık ayı meclis toplantısında aldığımız karar gereğince evsel katı atık bedelleri yaklaşık 5’te 1 oranına kadar düşürdük. Vatandaşlarımız serzenişte haklı ancak ödeyecekleri miktar, yeni tahakkuk fişlerindeki rakamlar üzerinden yılda bir kez ödeyecekler.’’

Reklam
Reklam

Başkan Ertem, ev ve işyerlerine gönderilen tüm tahakkuk fişlerinin bilgilendirme amaçlı olduğunu ifade ederek “Vatandaşlarımızın elinde eski ve yeni tahakkuk fişleri olabilir. Bizler, sistemimizi yeni fiyatlara göre değiştirdik. Ellerinde eski tahakkuk fişleri ile Belediyeye evsel katı atık bedelini ödemeye gelen vatandaşlarımız, ödeme yaparken yeni fiyatlar üzerinden ödeme yapacaklardır. Sıkıntıya düşmesinler, dert edinmeye gerek yok. Herkesin abone numarası var. Abone numaralarında yeni fiyatlar görülüyor.’’ Diye konuştu.

Evsel katı atık bedellerini şubat ayı meclisinde belirlenen bedellere göre ödeyenlerin, fazla ödedikleri miktarı bundan sonra ödeyecekleri evsel katı atık bedellerinden mahsup edileceğini söyleyen Ali Ertem “Şubat ayı meclisine göre ödemede bulunanların paraları geri ödenmeyecek. Evsel katı atık bedelleri her yıl alınacağından fazla ödemede bulunan vatandaşlarımızın fazla ödedikleri miktarlar, daha sonra ödeyeceklerine karşılık mahsup edilecek.’’ifadelerini kullandı.

Evsel katı atık bedellerini tüm abonelerin ödemekle yükümlü olduğunu ifade eden Başkan Ertem, “Bu bedeller kanun kapsamında alınıyor. Bu yükümlüğü yerine getirmeyen belediyeler belirlenen rakamı ödemekle mükelleflerdir.’’ Dedi.

Reklam
Reklam

Belediyenin yapmış olduğu katı atık bedel giderinin katı atık üreticilerinden tahsil edilmemesi durumunda bu parayı tahsil etmeyen başta belediye başkanına zimmet çıkarılacağını kaydeden Başkan Ertem: “Bu cesareti gösterebilen bir belediye başkanı varsa, bir şey diyemem. Etraftaki belediyelere bir baksınlar almayan belediyeler var mı? Tüm belediyeler bu bedelleri vatandaşlardan tahsil ediyor. Bu bedelleri almayan bir belediye varsa, neye dayanarak almadığını bana bildirsin, ben de ona göre almayayım.’’ Diye konuştu.

Başkan Ertem, ‘Belediye başkanlığımızın geçmiş 8 yıllık döneminde böyle bir zorunluluk yoktu. Kanuni zorunluluktan dolayı bizler de evsel katı atık bedellerini belirledik.’ Diyerek “Ben bu parayı vatandaşlardan alma taraftarı değilim. Ancak, bu bedelleri almayan bir belediye başkanına zimmet çıkarılır, bedel de belediye başkanından tahsil edilir. Belediye başkanının bu bedeli tahsil etmemesi durumunda belediye başkanı belediyeyi zarara uğratmış muamelesi görür. Belediyenin hakkı olan bir parayı tahsil etmemek bir suçtur. ’’ ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Evsel katı atık bedellerinin her yıl abonelerden tahsil edileceğini anlatan Ali Ertem şunları söyledi: “Kanun, bu bedelin her yıl tahsil edilmesini emrediyor. Belediyenin katı atık giderine göre de evsel katı atık bedelleri her yıl yenilenecek.’’

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: