Kur'an-ı Kerim’de 89. Sırada yer alan Âl-i İmrân suresinin iniş sırası ise 3’tür. Toplam 200 ayete sahiptir ve Medine döneminde indirilmiştir. 33. Ayetinde geçen “Âl-i İmrân” kelimesinden ismini almıştır ve bu sözcük İmran ailesi anlamına gelir. Hz. Meryem’in ailesi olan İmran ailesindeki İmran, Hz. Meryem’in babasıdır. Surede genel olarak Hz. İsa, Hz. Meryem ve Hristiyanlık dini ele alınır. Ali İmran suresinin son 10 ayeti de faziletleri ile öne çıkar ve meali ile çok önemlidir. Bu yüzden Müslümanlar tarafından mutlaka bilinmelidir.
Âl-i İmrân suresi son 10 ayet nedir?
Âl-i İmrân suresi son 10 ayet herkes tarafından bilinmesi gereken ayetlerdendir. Kuran-ı Kerim’de Arapça olarak yazan bu ayetler şunlardır:
- اِنَّ فٖي خَلْقِ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِ وَاخْتِلَافِ الَّيْلِ وَالنَّهَارِ لَاٰيَاتٍ لِاُو۬لِي الْاَلْبَابِۚ
- اَلَّذٖينَ يَذْكُرُونَ اللّٰهَ قِيَاماً وَقُعُوداً وَعَلٰى جُنُوبِهِمْ وَيَتَفَكَّرُونَ فٖي خَلْقِ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِۚ رَبَّنَا مَا خَلَقْتَ هٰذَا بَاطِلاًۚ سُبْحَانَكَ فَقِنَا عَذَابَ النَّارِ
- رَبَّنَٓا اِنَّكَ مَنْ تُدْخِلِ النَّارَ فَقَدْ اَخْزَيْتَهُؕ وَمَا لِلظَّالِمٖينَ مِنْ اَنْصَارٍ
- رَبَّنَٓا اِنَّـنَا سَمِعْنَا مُنَادِياً يُنَادٖي لِلْاٖيمَانِ اَنْ اٰمِنُوا بِرَبِّكُمْ فَاٰمَنَّاࣗ رَبَّنَا فَاغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَكَفِّرْ عَنَّا سَيِّـَٔاتِنَا وَتَوَفَّـنَا مَعَ الْاَبْرَارِۚ
- رَبَّنَا وَاٰتِنَا مَا وَعَدْتَنَا عَلٰى رُسُلِكَ وَلَا تُخْزِنَا يَوْمَ الْقِيٰمَةِؕ اِنَّكَ لَا تُخْلِفُ الْمٖيعَادَ
- فَاسْتَجَابَ لَهُمْ رَبُّهُمْ اَنّٖي لَٓا اُضٖيعُ عَمَلَ عَامِلٍ مِنْكُمْ مِنْ ذَكَرٍ اَوْ اُنْثٰىۚ بَعْضُكُمْ مِنْ بَعْضٍۚ فَالَّذٖينَ هَاجَرُوا وَاُخْرِجُوا مِنْ دِيَارِهِمْ وَاُو۫ذُوا فٖي سَبٖيلٖي وَقَاتَلُوا وَقُتِلُوا لَاُكَفِّرَنَّ عَنْهُمْ سَيِّـَٔاتِهِمْ وَلَاُدْخِلَنَّهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرٖي مِنْ تَحْتِهَا الْاَنْهَارُۚ ثَوَاباً مِنْ عِنْدِ اللّٰهِؕ وَاللّٰهُ عِنْدَهُ حُسْنُ الثَّوَابِ
- لَا يَغُرَّنَّكَ تَقَلُّبُ الَّذٖينَ كَفَرُوا فِي الْبِلَادِؕ
- مَتَاعٌ قَلٖيلٌ ثُمَّ مَأْوٰيهُمْ جَهَنَّمُؕ وَبِئْسَ الْمِهَادُ
- لٰكِنِ الَّذٖينَ اتَّقَوْا رَبَّهُمْ لَهُمْ جَنَّاتٌ تَجْرٖي مِنْ تَحْتِهَا الْاَنْهَارُ خَالِدٖينَ فٖيهَا نُزُلاً مِنْ عِنْدِ اللّٰهِؕ وَمَا عِنْدَ اللّٰهِ خَيْرٌ لِلْاَبْرَارِ
- وَاِنَّ مِنْ اَهْلِ الْكِتَابِ لَمَنْ يُؤْمِنُ بِاللّٰهِ وَمَٓا اُنْزِلَ اِلَيْكُمْ وَمَٓا اُنْزِلَ اِلَيْهِمْ خَاشِعٖينَ لِلّٰهِۙ لَا يَشْتَرُونَ بِاٰيَاتِ اللّٰهِ ثَمَناً قَلٖيلاًؕ اُو۬لٰٓئِكَ لَهُمْ اَجْرُهُمْ عِنْدَ رَبِّهِمْؕ اِنَّ اللّٰهَ سَرٖيعُ الْحِسَابِ
- يَٓا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا اصْبِرُوا وَصَابِرُوا وَرَابِطُوا وَاتَّقُوا اللّٰهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ
Âl-i İmrân suresi son 10 ayeti okunuşu nasıldır?
Âl-i İmrân suresinin son 10 ayetinin nasıl okunduğu merak edilmektedir. Bu ayetleri ezberlemek isteyenler Arapça yazılışı ile birlikte Türkçe okunuşunu da bilmelidir. Âl-i İmrân suresinin son 10 ayetinin Türkçe okunuşu şöyledir:
- İnne fî ḣalki-ssemâvâti vel-ardi vaḣtilâfi-lleyli ve-nnehâri leâyâtin li-ulî-l-elbâb(i)
- Elleżîne yeżkurûna(A)llâhe kiyâmen veku’ûden ve’alâ cunûbihim veyetefekkerûne fî ḣalki-ssemâvâti vel-ardi rabbenâ mâ ḣalakte hâżâ bâtilen subhâneke fekinâ ‘ażâbe-nnâr(i)
- Rabbenâ inneke men tudḣili-nnâra fekad aḣzeyteh(u)(s) vemâ lizzâlimîne min ensâr(in)
- Rabbenâ innenâ semi’nâ munâdiyen yunâdî lil-îmâni en âminû birabbikum feâmennâ(c) rabbenâ faġfir lenâ żunûbenâ vekeffir ‘annâ seyyi-âtinâ veteveffenâ me’a-l-ebrâr(i)
- Rabbenâ veâtinâ mâ ve’adtenâ ‘alâ rusulike velâ tuḣzinâ yevme-lkiyâme(ti)(k) inneke lâ tuḣlifu-lmî’âd(e)
- Festecâbe lehum rabbuhum ennî lâ udî’u ‘amele ‘âmilin minkum min żekerin ev unśâ(s) ba’dukum min ba’d(in)(s) felleżîne hâcerû veuḣricû min diyârihim veûżû fî sebîlî vekâtelû vekutilû leukeffiranne ‘anhum seyyi-âtihim veleudḣilennehum cennâtin tecrî min tahtihâ-l-enhâru śevâben min ‘indi(A)llâh(i)(k) va(A)llâhu ‘indehu husnu-śśevâb(i)
- Lâ yaġurranneke tekallubu-lleżîne keferû fî-lbilâd(i)
- Metâ’un kalîlun śümme me/vâhum cehennemu vebi/se-lmihâd(u)
- Lâkini-lleżîne-ttekav rabbehum lehum cennâtun tecrî min tahtihâ-l-enhâru ḣâlidîne fîhâ nuzulen min ‘indi(A)llâh(i)(k) vemâ ‘inda(A)llâhi ḣayrun lil-ebrâr(i)
- Ve-inne min ehli-lkitâbi lemen yu/minu bi(A)llâhi vemâ unzile ileykum vemâ unzile ileyhim ḣâşi’îne li(A)llâhi lâ yeşterûne bi-âyâti(A)llâhi śemenen kalîlâ(en)(k) ulâ-ike lehum ecruhum ‘inde rabbihim(k) inna(A)llâhe serî’u-lhisâb(i)
- Yâ eyyuhâ-lleżîne âmenû-sbirû vesâbirû verâbitû vettekû(A)llâhe le’allekum tuflihûn(e)
Âl-i İmrân suresinin son 10 ayeti ne için okunur?
Âl-i İmrân suresinin son 10 ayetinin okunabileceği pek çok durum vardır. Çünkü çok faziletli ayetlerdir. Özellikle geceyi ibadetle geçirmiş olarak sayılmak için bu 10 ayetin her gece yatmadan önce okunması gerekir. Büyük sevap kazanmak, zenginliğe ulaşmak, Allah’tan af dilemek, şifa bulmak, çocuk sahibi olmak için Âl-i İmrân suresi okunabilir.
Âl-i İmrân suresi son 10 ayetinin faziletleri nedir?
Âl-i İmrân suresinin son 10 ayetinin fazileti ve sırları oldukça önemlidir. Özellikle gece boyu ibadet etmiş sayılmak için bu ayetleri okumak gerekir. Ayrıca Âl-i İmrân suresi okumanın yararları arasında şunlar yer alır:
- Cuma günü güneş batana kadar Âl-i İmrân suresini okuyan kişiler için melekler Allah’u Teala’dan bağış diler.
- Fakirlikten kurtulup zengin olmak için Âl-i İmrân suresinin okunması buyrulmuştur.
- Maddi ve manevi rahatsızlıklardan kurtulmak için Âl-i İmrân suresi okunmalıdır.
- Âl-i İmrân suresini okuyan kişiler hastalıklarına Allah’ın izniyle şifa bulur.
- Çocuk sahibi olmak isteyip de olamayanlar Âl-i İmrân suresini okumalıdır.
- Borçlardan kurtulmak isteyenlerin Âl-i İmrân suresini okuması gerekir.