Ali İsmail Korkmaz’ın Hayatını Kaybetmesi

Eskişehir Barosu İnsan Hakları Komisyonu, Vali Güngör Azmi Tuna’nın Ali İsmail Korkmaz’ın hayatını kaybetmesinin ardından...

Eskişehir Barosu İnsan Hakları Komisyonu, Vali Güngör Azmi Tuna’nın Ali İsmail Korkmaz’ın hayatını kaybetmesinin ardından yaptığı açıklamaların kamuoyu vicdanını rahatsız etmekle birlikte, hukuk devletinin en temel prensiplerini de açıkça çiğnediğini belirtti.

Yapılan yazılı açıklamada, Vali Tuna’nın, yürüyüşe katılanların birbirine zarar verdiği yönünde duyumları olduğunu, bu suçu polislerin üzerine atan kötü niyetli grupların olduğunu, Türk polisinin kesinlikle böyle bir saldırı yapmayacağını, kimseyi bu şekilde öldürmeyeceğini, Eskişehir’de bu olayın münferit olduğunu ve benzer başka bir olayın yaşanmadığını söyleyerek bir mülki amirden çok iktidar partisi yetkilisi gibi davrandığı ve görev alanının dışına çıktığı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Reklam
Reklam

“Kamuoyunun kendisine duyduğu muhtemel güveni kötüye kullanarak Ali İsmail’in katledilmesiyle ilgili halkı yanlış bilgilendirmiştir. Yürüyüşe katılanların birbirine zarar verdiği yönünde duyumları olduğunu belirten Sayın Vali, elinde soruşturma makamlarının bilmediği delil ya da tanık var ise bunları basından önce soruşturma makamıyla paylaşmak zorundadır. Henüz soruşturma aşamasındaki bir dosyada deliller tamamıyla toplanmamışken, soruşturma tamamlanmış gibi kesin bir hükümle konuşmak, yargıya müdahale olduğu gibi, soruşturmanın sağlıkla ilerlemesine de zarar verecek niteliktedir. Dosyada faillerle ilgili teşhis dahi henüz yapılmamıştır. Faillerin kim olduğu bilinmediği gibi kim olmadığı da bilinmemektedir. Nitekim Gezi Parkı direnişine destek veren eylemciler bir bir gözaltına alınarak kendilerine ait onlarca fotoğraf MBS kaydı ve suçlama ile karşı karşıya kalırken, olaylarda polis şiddetinden mağdur olmuş hiç kimsenin dosyasında hiçbir fail yakalanmamış ve hiçbir görüntü elde edilememiştir. Bu haliyle Eskişehir’in bağımsız ve tarafsız bir yargıdan uzaklaştırılmaya çalışıldığı ortadadır. Mağdurlar lehine deliller karartılırken göstericiler aleyhine deliller oluşturulmakta, gizliliği esas olan soruşturma dosyası hakkında yargılama tamamlanmış gibi beyanlarda bulunulmakta, tüm bunlarla yargılama baskı ve etki altında bırakılmaya çalışılmaktadır."

Reklam
Reklam

CUMHURİYET SAVCILARI İŞLEM YAPMAYA ÇAĞRILDI

Vali Güngör Azim Tuna'nın bu açıklamalarının adil yargılamayı etkilediği gerekçesiyle Eskişehir Cumhuriyet Savcılarını konuyla ilgili işlem yapmak üzere göreve çağıran açıklamada, “Halkın bütün kesimlerinin valisi olması beklenen bir kamu yöneticisinin yalnızca kolluk kuvvetlerinin bir amiri gibi resmi açıklamalar yapması, kentimizde yaşanan ve yaşanacak olan ihlaller konusunda bizleri kaygılandırmaktadır. Vali Tuna, yaptığı açıklamada olayla ilgili 40 ayrı kamera kaydının incelendiğini ifade etmiştir. Bu açıklamasıyla ilgili sayın valiye mutlak cevaplanması gereken iki sorumuz bulunmaktadır: İlk olarak kolluk kuvvetlerinin içinde resmi üniforma giymeden görev yapan birimler yok mudur? Sayın Tuna kolluk güçleri içerisindeki sivil giyimli polislere de amirlik ettiğinin farkında mıdır? İkinci olarak, geçtiğimiz haftalarda Ali İsmail Korkmaz’ın öldürülmesi ile ilgili başlatılan adli soruşturmada en önemli kamera kaydının 20 dakikalık bölümünün profesyonel bir el tarafından ustaca silindiğini, kaydın hard disk bölümünün dahi sıfırlandığından haberdar mıdır? Bizler Eskişehir Barosu İnsan Hakları Komisyonu olarak Eskişehir’de yapılan Gezi protestolarındaki hak ihlallerini başından beri takip ediyoruz. Bu takiplerimiz esnasında Vali Tuna’nın söylediğinin aksine birçok göstericinin polis tarafından orantısız şiddet gösterilerek darp edildiğini, hatta işkenceye uğradığını tespit etmiş bulunmaktayız. Ali İsmail Korkmaz ile aynı gün darp edilen, burnu ve kolu kırılan, polis arabasının bagajında taşınan Tevfik Caner Ertan ve kafa travması sonrasında yoğun bakımda tedavi gören Akaki Avaliani bu muamelelerin en somut örnekleridir. Mesleğimizin kamu hizmeti boyutuyla insan hakları ve demokrasi mücadelesini kendisine sorumluluk edinmiş hukukçular olarak Ali İsmail’in cinayetinin ve diğer mağdurların dosyalarının örtbas edilmesine izin vermeyeceğimizi, yargının üzerindeki baskılara boyun eğmeyeceğimizi ve tüm dosyalarla ilgili her türden hukuksuzlukla ve ihmali olan her yetkiliyle de mücadele edeceğimizi bilmenizi istiyoruz” denildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: