İSTANBUL(ANKA) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk Amerikan İş Konseyi (TAİK) Başkan Yardımcısı Ali Koç, Türkiye'nin artık ABD ve Batı dışındaki ülkelerle de enerji alanında işbirliğine gidebilecek potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, "Bugün Çin ve Hindistan gibi batı dışındaki sermayeler Türkiye'de yatırım için bekliyor" dedi.
Ancak ABD ve Türkiye gibi iki müttefik ülkenin güçlerini birleştirerek Türkiye ekonomisinin ihtiyaçlarını karşılama potansiyeline sahip olduğunu belirten Koç, iki ülkenin enerji alanında yaklaşık 100 milyar dolarlık bir yatırım alanında birlikte çalışabileceğini söyledi.
"ABD İLE ASKERİ İŞBİRLİĞİNİ AŞAMADIK"
Ali Koç, DEİK Türk-Amerikan İş Konseyi, Amerikan-Türk Konseyi ve TÜBİTAK'ın işbirliğiyle düzenlenen "Temiz Enerji Konferansı"nda yaptığı konuşmada, ABD'ye "Tek alternatif siz değilsiniz" mesajı verdi. Türkiye-ABD ilişkilerinin özellikle bu dönemde daha da geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Koç, "Yıllar içinde bu iki ülke birbirine çok yakın olsa da, bu ilişki, askeri ve savunma alanlarını çok geçememiştir" dedi. Buna karşın Türkiye'nin Sovyetlerin yıkılması sonrasında Rusya ile enerji, turizm ve inşaat başta olmak üzere birçok alanda çok yakın ilişkiler kurduğuna dikkat çeken Koç, dünyada artık ABD ve Avrupa dışındaki güçlerin de büyük sermaye birikimlerine sahip olduğunu kaydetti.
Böyle bir dönemde uzun yıllardır müttefik olan Türkiye ve ABD'nin güçlerini birleştirerek Türkiye ekonomisinin ihtiyaçlarını karşılama potansiyeline sahip olduğun vurgu yapan Koç, şunları söyledi:
"Yaklaşık 100 milyar dolarlık bir yatırım alanında birlikte çalışma şansımız var. Türkiye güvenli bir enerji koridoru olmak için gerekli tüm adımları atıyor. Şu anda 110 milyon ton petrol ve 40 milyon ton rafine ürün Türkiye topraklarından başka ülkelere aktarılıyor. Bu miktarlar yakın zamanda çok daha artacak. Bu da bizim için büyük fırsat ve bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini düşünüyoruz."
"MEVCUT TÜKETİM BİÇİMİ, DÜNYAYA ZARAR VERİYOR"
Koç, 20. yüzyıl başında 1 milyar olan dünya nüfusunun 2050 yılında 9 milyara ulaşacağına dikkat çekerek, mevcut tüketim şablonlarının doğal kaynakları yok ettiğini ve çevreye zarar verdiğini anlattı. Dünyanın hala çok büyük oranda fosil yakıtlara muhtaç olduğunu ifade eden Koç, günde 8.5 milyar dolarlık petrol tüketimi yaşandığını, yakın zamanda alternatif yakıt kullanımına geçilmesinin ise beklenmediğini dile getirdi.
Koç, "Bu durum hem ülke ekonomilerine hem de dünyaya zarar veriyor. Temiz enerji ve enerji sektöründe paradigmaların değişmesi çok ihtiyaç duyulan bir durum. Bunun başarılabilmesi için her alanda işbirliğine ihtiyacımız var" diye konuştu. Koç, geçtiğimiz günlerde Davos'ta gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu toplantılarında enerji alanında yapılacak reformların hükümetler, özel sektör ve STK'ların işbirliği ile gerçekleştirilmesi gerektiğine değinildiğini hatırlattı.
ABD'nin 1980'lerin başından beri temiz enerji teknolojilerine her yıl 40 milyar dolarlık yatırım yaptığına ve vergi teşviği uyguladığına işaret eden Koç, Türkiye'de de benzer bir girişimin Enerji Bakanlığı tarafından EN-VER (Enerji Verimliliği Projesi) adıyla hayata geçirildiğini kaydetti.