Türk dünyasının önemli şahsiyetlerinden şair, düşünür ve siyaset adamı Ali Şir Nevai, doğumunun 571. yılı münasebetiyle Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen törenle anıldı.
Çağatay edebiyatının oluşmasında büyük bir rolü olan Ali Şir Nevai, Eskişehir’de unutulmadı. Eskişehir Valiliği, Türk Ocakları ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nin katkılarıyla Afgan öğrencilerin organize ettiği etkinliğe Vali Dr. Kadir Koçdemir, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Türk Ocakları Genel Sekreteri Prof. Dr. Orhan Kavuncu, Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezi (TÜRKSAM) Güney Asya Daire Başkanı Fazil Ahmed Burget ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Türkiye ve Afganistan şehitlerini anmak için bir dakikalık saygı duruşu ve hemen ardından Türkiye ve Afganistan milli marşlarının okunmasıyla başlayan etkinlikte, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde okuyan Afganistanlı öğrencilerin hazırladığı Ali Şir Nevai’yi anlatan sunum yapıldı. Çeşitli konularda 30’a yakın eseri bulunan Nevai, Türkçeye sunduğu katkılarla biliniyor. Dönemin çağdaşlarının Farsçanın karşısında edebi dil olarak Türkçeyi yetersiz görmelerini eleştiren Nevai, emek verildiği takdirde Türkçenin de Farsça kadar, hatta daha fazla anlatım inceliklerine sahip olduğunu ifade ediyor.
Türkiye olarak büyük bir medeniyetin mirasçıları olduklarını söyleyen Eskişehir Valisi Dr. Kadir Koçdemir bu mirasın en kıymetli unsurlarından birisinin Ali Şir Nevai olduğunu söyledi. Vali Koçdemir, “Bizi tekrar kaynaştıran, bize birbirimizin varlığını hissettiren, bizi birbirimizden haberdar eden Ali Şir Nevai gibi üstadlardır. Bu mirasın sahibi olmanın bize yüklediği en büyük borç bu mirası daha da zenginleştirerek, daha da yücelterek, bu bayrağı daha da yukarıya çıkararak bizden sonraki nesillere aktarmaktır.” dedi.
Ali Şir Nevai’nin büyük bir devlet adamı, sanat adamı olduğuna dikkat çeken ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen “Bize Türkçeyi 15. yüzyıldan bugüne getirmiş ve kendisine müteşekkir olduğumuz bir şairimizdir. Ali Şir Nevai devlet adamlığının, sanat adamlığının yanında elbette Muhakemet'ül Lugateyn eseriyle sadece Çağatay Türkçesini değil, Çin’den Erbil’e kadar Türkçemizi yayma başarısını ve cesaretini göstermiş büyük bir dil âlimimizdir.” ifadelerini kullandı.
Tören sonunda düzenlenen etkinliğe katkıda bulunanlara plaket verildi. Türk dünyasından gelen öğrencilere ve düzenlemiş oldukları etkinliklere verdiği desteklerden dolayı Vali Dr. Kadir Koçdemir’e yöresel kıyafet olan çapan giydirilerek plaket takdim edildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz