Aliağa Belediyesi’nden yeni yıla özel iki Güzelhisar kitabı birden

Aliağa’nın yerel tarihini, kültürünü ve geçmişin birikimini geleceğe aktarmak gibi önemli bir sorumluluk üstlenen Aliağa Belediyesi, her ay düzenlediği kitap kampanyalarına devam ediyor.Aliağa Belediyesi gerçekleştirdiği her ay bir kitap kampanyası kapsamında tarih severler için yeni yıla özel olarak iki Güzelhisar kitabını birden okuyucuyla buluşturuyor.

Aliağa’nın yerel tarihini, kültürünü ve geçmişin birikimini geleceğe aktarmak gibi önemli bir sorumluluk üstlenen Aliağa Belediyesi, her ay düzenlediği kitap kampanyalarına devam ediyor.
Aliağa Belediyesi gerçekleştirdiği her ay bir kitap kampanyası kapsamında tarih severler için yeni yıla özel olarak iki Güzelhisar kitabını birden okuyucuyla buluşturuyor. “Aliağa Kent Kitaplığı” dizisinin ikinci yayını olan ‘Aliağa Çevresi İle Birlikte, Güzelhisar 3.Baskısı’ ile yedinci ve yeni yayını “Tapu Tahrir Defterlerine Göre 16. Yüzyılda Güzelhisar”ı yeni yıl armağanı olarak hediye ediyor.

Reklam
Reklam

‘Aliağa çevresi ile birlikte, Güzelhisar”
Yazar Cevat Yıldırım tarafından kaleme alınan 432 sayfalık dev eserde 1320’den 1864 yılına kadar Saruhanoğullarına ve Osmanlı Devletine 500 yıldan fazla kaza olan Güzelhisar’ın 20. yüzyıl sonunda hızla gelişmesi, tarihi ve coğrafyası ile ele alınıyor.
Aliağa’nın 8 bin 500 yıllık tarihini gün yüzüne çıkarmak ve bu tarihi kültür yayınları ile gelecek kuşaklara aktarmak isteyen Aliağa Belediyesi, 19 kitap olarak projelendirdiği Aliağa Kent Kitaplığı’nın yedinci eseri “Tapu Tahrir Defterlerine Göre 16. Yüzyılda Güzelhisar”ın basımını tamamlayarak akademi dünyasının hizmetine sundu.

Osmanlı arşivlerinden yararlanıldı
Aliağalıların ve tarih severlerin başucu kitabı olacak 215 sayfalık dev eser Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Hilal Ortaç tarafından kaleme alındı. Başbakanlık Osmanlı Arşivi ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşivlerinden yararlanılarak hazırlanan kitapta Güzelhisar’ın dolayısıyla da Aliağa’nın 16.yüzyıldaki ekonomik ve sosyal yaşamı tapu tahrir defterleri ile ortaya konuluyor.

Reklam
Reklam

Akademi dünyasına ışık tutacak
Akademik bir dille bilimsel veriler ışığında hazırlanan eser, tüm üniversitelerin ve kütüphanelerin kitaplıklarını süsleyecek. Tarihe ilgi duyan akademisyenlerin de başucu kitabı olacak. Kitaba dijital platformdan ulaşmak isteyen okuyucular kitabın tam metnini Aliağa Belediyesi resmi internet sayfası yayınlarımız bölümünden okuyabilir ya da pdf olarak indirebilir.

Tapu tahrir defterlerinin önemi
Osmanlı Devleti topraklarının ana ve asıl kayıtları olup, tapu hükmünde sayılan Tapu Tahrir Defterleri; 400-500 yıl öncesine ilişkin Osmanlı Devleti’nin dört bir yanındaki toprağa bağlı köylüyü, sipahileri, çeşitli mükellefiyetleri olan meslek gruplarını, üretilen mahsulleri, toplanan vergileri, pazar ve gümrük mahallerini, bölgenin askeri, ekonomik ve sosyal özelliklerini yansıtması açısından çok önemlidir.
Ayrıca üç kıtaya yayılmış İmparatorluğun topraklarında bugün kurulan yeni devletlerin tarihini tam olarak yazmak da ancak; bölgenin askeri, ekonomik ve sosyal yönünü ortaya koyan bu defterlerle mümkündür. Bugün elde mevcut bulunan tapu tahrir defterleri Başbakanlık Osmanlı Arşivi (BOA) ile Ankara Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Arşivinde bulunmaktadır.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz