Aliağa Ticaret Odası Tarihe Tanıklık Etti

Kazı çalışmaları yıllardır devam eden Aiolis bölgesinin en büyük kenti olan Kyme‘yi ziyaret eden Aliağa...

Kazı çalışmaları yıllardır devam eden Aiolis bölgesinin en büyük kenti olan Kyme‘yi ziyaret eden Aliağa Ticaret Odası(ALTO) heyeti, kazı çalışmalarını yerinde inceledi.

Kazı çalışmalarını yürüten Kyme Kazı Heyeti Başkanı La Marca, bölge hakkında ALTO heyetine bilgiler verdi. La Marca, sanayi yapılarının arasına sıkışmış halde bulunan antik kentin görkeminin bu haliyle bile ortada olduğunu söyledi.

Marca, amaçlarının yıllardır süren kazı çalışmalarını hızlandırmak olduğunu vurgulayarak, "Çevresindeki sanayi yapılarının arasına sıkışmış ve şöyle bir bakıldığında görkemi hemen keşfedilen bu ören yeri, Aiolis bölgesinin en büyük kenti olan Kyme‘dir. Bizler de Kyme antik kentinin gün ışığına çıkarılması için kazı çalışmalarına ara vermeden devam ediyoruz. Açtığımız sondajlarla Kyme antik kentinin çevresini belirlemiş olduk. Bu sondajlar sırasında çok heyecanlandık. Artık kazı çalışmalarına ne yönde çalışacağımızı biliyoruz. Kazılar sırasında karşılaşacaklarımızı da büyük bir heyecanla bekliyoruz. Amacımız, uzun yıllardır devam eden kazı çalışmaları olabildiğince hızlandırmak ve insanların buradaki heyecanı yaşamasını sağlamak” diye konuştu.

Reklam
Reklam

La Marca'ya verdiği bilgiler nedeniyle ALTO Başkanı Adnan Saka, yıllardır süren ancak son iki yıldır hızlanan kazılar sonunda ortaya çıkmaya başlayan antik kentin kendisini de heyecanlandırdığını söyledi.

Kazı çalışmalarında ortaya çıkan tiyatro alanının altyapı sistemlerinin, kale duvarlarının şaşkınlık verici olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Saka, şunları söyledi:

"Yaklaşık 3 bin yıllık geçmişi olduğu iddia edilen bir antik kentten bahsediyoruz. Tiyatro alanında ticari faaliyetler yapıldığının, kireç kuyularının olduğuna dair izler var. Altyapı sistemleri halen korunuyor. Şu ana kadar yapılan kazılardan da yola çıkarak tüm antik şehri kapladığı düşünülen bir altyapı sistemi bulunuyor. Şehrin kale duvarları kendilerine has belirledikleri bir yöntemle örülmüş. Kullandıkları yöntemlere ilişkin izler incelendiği zaman görülüyor. Duvarların eşit ölçülerle, kurşunlar dökülerek birbirlerine nasıl bağlandığını görmek de oldukça şaşırtıcı ve heyecan verici. Kazı çalışmalarının tamamlanarak Kyme antik kentinin ortaya çıkmasını heyecanla bekliyoruz."

Reklam
Reklam

Yerel idarecilerin Kyme'de yapılan çalışmalara imkanları kapsamında destek vermesinin sanayi ile bütünleşmiş Aliağa’yı farklı bir noktaya taşıyabileceğine dikkat çeken Saka, çalışmalara destek vermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz