İZMİR (İHA) - İzmit'te meydana gelen LPG yangınının ardından riskli bölge olarak dikkat çeken İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki LPG, akaryakıt dolum tesisleriyle petro kimya tesisleri İzmir Valiliği tarafından kurulan bir komisyon tarafından incelendi. İncelemede 7 tesisten 6'sının şartlarının iyi olduğu ancak tesislerde eksikler bulunduğu, 1 tesisin ise yanmaya elverişli olduğu belirtidi.
Aliağa'da faaliyette bulunan yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı madde üretimi ve dağıtımı yapan LPG ve akaryakıt dolum tesislerinde alınmış olan yangın ve güvenlik tertip ve tedbirlerinin yerinde incelenmesi ve denetlenmesine esas olmak üzere; İzmir Vali Yardımcısı Mehmet Baydar başkanlığında, Aliağa Kaymakamı Cengiz Horozoğlu, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü'nden Prof. Dr. Hüseyin Anıl, Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Bölümü'nden Prof. Dr. Sami Aksoy, Türk Standartları Enstitüsü İzmir Bölge Müdürü Atilla Gündüz, Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ertuğrul Barka, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Fuat Barandır, Sanayi ve Ticaret Müdürü Ferruh Güneş ve Aliağa Belediyesi İtfaiye Müdürü Zafer Eren'den oluşturulan inceleme ve denetleme komisyonu Aliağa'da kapsamlı inceleme ve denetleme yaptı.
Vali Yardımcısı Mehmet Baydar'ın başkanlığında kurulan komisyon, Aliağa'da kurulu 7 LPG akaryakıt depolama ve bir doğalgaz depolama tesisinde alınan önlemleri denetledi.
GURUR VE UTANÇ BİRLİKTE Vali Yardımcısı Mehmet Baydar, "Denetlemelerimizde, gurur duyduğumuz tesisler olduğu kadar utanç duyduğumuz tesislerle de karşılaştık. 6 LPG tesisi standartlara uydun, biri ise yangına elverişli bir tesis. Tabi farklılıklar ve eksiklikler var. Bunların giderilmesi gerektiğini raporumuzda belirteceğiz" dedi.
Yapılan denetlemelerde bazı şirketlerin gerekli önlemleri almadığı ortaya çıkarken, bazılarının ise sektörel standartları sağladığı açıklandı. Vali Yardımcısı Baydar, "Memnun olduğumuz tesislere teşekkür edeceğiz. Aynı şekilde güzelliğin iyileşmenin devam etmesini isteyeceğiz. Bizim amacımız tesislerimizi kapatma değil iyileştirme. Belli süre verilerek standartlara yaklaştırma olmazsa kapatma düşünülebilir. Ruhsatın iptali için ilgili bakanlığa yazı yazılabilir. Bizim temennimiz işletmelerin standartları yerine getirerek temiz ve güvenli hale gelmeleri" dedi.
Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Fuat Barandır ise "Bizi sevindiren tesislerin yanında bizi üzen tesislerle de karşılaştık. Bu şirketlerimizden 99'unun iyi ancak yakınındaki 1 tanesinin riskli olması 99'unu da tehlikeye düşüreceği var sayımı ile çözüm arayışına girmemizi gerektiriyor. Bunları bir rapor haline getireceğiz. Bu rapor doğrultusunda valilik makamı şirketlerimize bir zaman tanıyacak ve tekrar denetlediğimizde bunları yerine getirip getirmedikleri görüldükten sonra gerekli yasal işlemler yapılacak" şeklinde konuştu.
KOKLAMA YÖNTEMİYLE GAZ KAÇAĞI KONTROLÜ Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ertuğrul Barka da yaptığı açıklamada, "Aliağa patlamaya hazır bir bomba değil. Bence Aliağa'daki tesisler aktif ve pasif olaylara karşı önlemlerini almışlar. Pasif olarak kaza olmaması için ne yapmaları lazım geliyorsa çeşitli yönetmelik ve standartlara uygun alınabilecek önlemleri almışlar. Aktif olarak ta elemanlar böyle bir olay olduğunda ne yapacaklarını biliyorlar" dedi.
Tesislerdeki eksikleri sıralayan Barka, "Aksi giden şeyler yok mu, tabi ki var. Bunlar korkmamızı, ürkmemizi sağlayacak boyutta değil. Dört dörtlük mü, değil, aksi giden şeyler var. Dediğim gibi bunlar faciadır, bizim için kabus olacak olumsuzluk verecek şeyler değil. Dikkatimi çeken bir şey var. Personelin yangın anında koruyucu giysisi olsa daha iyi olur. Su topları biraz daha yakında olsa daha iyi olur. Habaş, Pegagaz tesislerini gördük. Bence o şirketler grubunun ihtisas alanı LPG değil. Buraya standartların ve yönetmeliklerin söylediği doğrultuda yatırım yapmaları gerekir. Düşünebiliyor musunuz bir gaz kaçağını tespit edecek sistem yok. Görevli memur 15 dakikada bir fabrika sahasına çıkıyor ve koku yöntemi ile gaz kaçağını kontrol ediyor" dedi.
Araştırma yapan komisyonun, Vali Yardımcısı Mehmet Baydar'ın başkanlığında vilayette toplanarak Vali Aladdin Yüksel'e verilecek raporu hazırlayacağı belirtildi.
Aliağa'da Petkim Petrokimya Tesisleri, TÜPRAŞ Rafinerisi, Petrol Ofisi Dolum Tesisleri yanında 5 akaryakıt depolama ve satış yeri bulunuyor.
İlçede, dar alanda konuşlanmış halde bulunan TotalGaz, İpragaz, Bizimgaz, Aygaz, Pegagaz, Ocakgaz ve Milangaz firmalarının LPG dolum tesisleri bulunuyor. İlçede, bu şirketlere ait küre tank ve sosis tank olmak üzere 40'tan fazla LPG tankı yer alıyor.