Alınak'ın siyasi haklarına kısıtlama istendi

ANKARA (ANKA)- DTP'nin desteklediği Kars bağımsız milletvekili adayı Mahmut Alınak'ın siyasi haklarının engellenmesi istendi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Kars'ın sorunlarıyla ilgili Kürtçe bir mektup yazan dönemin DTP Kars İl Başkanı Alınak, mektubuna yanıt alamayınca Erdoğan hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nda suç duyurusunda bulundu. Başsavcılık, kovuşturmaya yer olmadığı kararıyla beraber, Alınak hakkında Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Yasa'ya muhalefetten soruşturma başlattı.

Reklam
Reklam

Soruşturmayı tamamlayan Cumhuriyet Savcısı Kürşat Kayral, iddianamesini Ankara Sulh Ceza Mahkemesi'ne sundu. Kayral iddianamesinde Alınak'ın 2 aydan 6 aya kadar hapisle cezalandırılmasını isterken, siyasi haklarından mahrum edilmesini talep etti.

ERDOĞAN'A KÜRTÇE YAZDI

Mahmut Alınak, Kars halkının sorunlarını anlatmak için Başbakan Erdoğan'a 5 Ocak'ta gönderdiği Kürtçe mektuba yanıt alamayınca, Savcılığa suç duyurusunda bulundu. Alınak, Erdoğan'ın mektubu çöpe atmakla iç ve uluslararası hukuk karşısında suç işlediğini savunarak, cezalandırılmasını talep etti.

"KÜRTÇE DE TÜRKÇE KADAR ŞEREFLİ BİR DİLDİR"

Alınak, ne kadar gelişmiş olursa olsun hiçbir dilin başka bir dilden daha üstün olamayacağını, hiçbir dile diğerleri karşısında imtiyaz tanınamayacağını ifade ettiği suç duyurusunda, "Kürtçe de Türkçe ve öteki tüm dünya dilleri gibi şerefli bir dildir. Alman, Ermeni, Yunan ve öteki dillere tanınan bir hakkın Kürtçe'den esirgenmesi ırkçılık dışında bir gerekçe ile izah edilemez" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam