Alkin: Birileri dünyaya iPhone satıyorsa, biz de karın doyurabiliriz

İstanbul Ticaret Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin, ekonomideki gidişatın iyiye...

İstanbul Ticaret Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin, ekonomideki gidişatın iyiye gittiğini belirterek, işadamlarının sürekli arayış içeresinde olması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Kerem Alkin, merkezi Erzurum’da bulunan Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİDEF)’nun 4. Olağan Genel Kongresinde konuştu.

Türkiye’nin ekonomideki gidişatının iyiye gittiği yönünde olumlu sinyaller veren Alkin, "Dünyaya ne satabiliriz? diye düşünmemiz lazım. Türkiye yüzde 5,7’lik bir büyüme oranı yakalarsa 2023’te dünyanın en gelişmiş 14. ülkesi oluruz. Eğer bu oranı 2040’a kadar korursak dünyanın en iyi 10 ekonomisinden biri olmamız hayal değil.” dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye’de 2001 krizi sonrası alınan önlemlerin etkili olduğuna dikkat çeken Alkin, Türkiye’yi camın ardından fırtınayı izleyen bir ülke olarak tarif etti. Alkin, bu güveni sağlam bir bankacılık sistemine sahip olmasına bağladı.

Çalışan nüfusu azalan ülkelerin dünya ekonomisindeki iddialarını kaybettiğine de değinen Alkin, şöyle konuştu: "Türkiye’nin iki saat uçuş mesafesinde 900 milyon insan var. Bu nüfus hızla yaşlanıyor. Bu durum ülkelerin ekonomik gelişiminin yavaşlamasına neden olacak. Ancak Türkiye için bir fırsat alanı oluşacak. Eğer sağlık merkezleri açarak bu insanları ülkemize çekmeyi başarırsak ciddi manada ülke ekonomisine katkı sağlamış oluruz. Sağlık turizmi için gelecek insanların harcamaları oldukça yüksek olduğu için getirisi de çok fazla olacaktır.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin uluslararası alanda sempatik bir havasının olduğunu aktaran Alkin, “Uzak yakın demeden bütün ülkelerle ilişkilerimiz geliştirmeliyiz. Çin’e ne verebiliriz. Meksikalılar bizde ne isterler diye kafa yormalıyız. Suudi Arabistan, Mısır, İsrail, Venezuela, Hindistan, Kolombiya, Arjantin gibi çalışan nüfus oranın hızla arttığı ülkeler bizim için önem arz etmektedir.”

Reklam
Reklam

Tarım ve gıdadan elde edilen katma değeri yabana atmamak gerektiğini de kaydeden Alkin, “Türkiye elindeki imkânları yeni yeni fark ettiğini, tarım ve gıda alanında yatırımların kaçınılmaz olduğunu, birilerinin dünyaya iPhone satttığı bir yerde Türkiye'nin de dünyanın karnını doyurabileceğinin altını çizdi.

"DÜNYANIN EN İYİ KAYAK MERKEZİ ERZURUM"

Erzurum’un bölge ekonomisine sağladığı katkının çok fazla olduğunun ifade eden Alkin, Erzurum’da bulunan kayak merkezinin dünyanın en iyisi olduğunu anlattı.

Erzurum’u İsviçre’nin Davos kentiyle karşılaştıran Alkin, “Davos’a kayak yapmaya gitmek için saatlerinizi yollarda harcıyorsunuz. Ancak Erzurum’da uçak piste indikten 20 dakika sonra kayak yapmaya başlayabilirsiniz. Erzurum Havalimanı’na uluslararası uçak seferleri yapılmalı.” dedi.

Alkin, Erzurum’da bulunan imkânların iyi pazarlanması durumunda kısa sürede dünyanın gözde şehirlerinden biri olacağını savundu.

Kongrede, Bank Asya Karadeniz Bölge Müdürü Yusuf Tatar katılım bankacılığı hakkında merak edilenleri anlattı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz