Alkol bağımlılığı genetik

ADANA (İHA) - Adana'da 80 kronik alkol bağımlısı üzerinde yapılan "Etil Alkolün Genetik Yapıda Oluşturduğu Hasarlar" konulu araştırmada, alkoliklerin yüzde 62'sinde "ailesel alkol" öyküsünün bulunduğu belirlendi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Demirhan araştırmaya ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'de son 20 yıl içinde alkol tüketiminde büyük artışlar olduğunu vurgulayarak, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, Türkiye'de 4 milyon alkolik ve 13 milyon da alkole meyilli kişi bulunduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Alkol kullanımının genetik yönünü ortaya koymak amacıyla Adana Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde tedavi gören 80 kronik alkol bağımlısı üzerinde "Etil Alkolün Genetik Yapıda Oluşturduğu Hasarlar" konulu bir araştırma yaptıklarını vurgulayan Demirhan, alkolik kişilerde ortaya çıkan kromozom hasar sayısıyla anormal hücre sayısının kontrol grubuna kıyasla çok önemli olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Alkol bağımlılığın ailesel geçiş gösterdiğine dikkat çeken Demirhan, "Alkol bağımlılığı ailesel geçiş gösterdiği gibi, kadınlara nazaran erkeklerde daha çok yaygın. Çalışmamızda alkoliklerin yüzde 62'sinin ailesel alkol öyküsünün bulunduğu ve özellikle alkolik babanın yüzde 73 oranında çocukların da bağımlılığın daha etkin ortaya çıktığını saptadık. Bu da bağımlılığın gelişmesinde ailesel genetik riskin bulunduğunu ortaya koymaktadır" diye konuştu.

Etil alkolün, insanın genetik yapısında önemli hasarlar oluşturduğuna işaret eden Demirhan, "Çalışmamızda oluşan genetik hasarın etanolün potansiyel genetik etkisi ve bunun getirdiği toksik etkiye bağlı olduğu veya sigarayla alkolün birlikte oluşturduğu ortaya çıkmaktadır. Etil alkol, insanın genetik yapısında, alkolün oksidatif metabolizmasından sorumlu genlerde, insan davranışlarını kontrol eden genlerde ve bazı kanser gen bölgelerinde önemli ölçüde hasar oluşturmaktadır. Tüm bu bilgiler ışığında Türkiye'de birey ve toplum sağlığının korunması açısından alkol tüketiminin azaltılması için gereken önlemlerin alınması ve bunun için kampanyalar başlatılması gerekmektedir" diye konuştu.

Reklam
Reklam