Alkolde yeni vergi arayışı

Ankara (AA)- Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Kazım Çalışkan, içki imalatında kullanılmayan alkolde vergisel düzenlemenin şart olduğunu ve bu konuda Maliye Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürütüldüğünü bildirdi.

Çalışkan, ortak çalışmada daha çok, bandrollü satılmayan alkollü ürünler üzerindeki vergilemenin ele alındığını ifade etti. Türkiye'de etil alkolde üretim ve ithalat yapan 36, kullanıcı durumunda da 664 firma bulunduğunu belirten Çalışkan, söz konusu çalışma kapsamında, Avrupa ülkelerinde diğer alkollü ürünlerdeki vergi sisteminin masaya yatırıldığını kaydetti. Çalışkan, Avrupa'daki modelin Türkiye'ye ne kadar adapte edilebileceğinin araştırıldığını vurguladı.

Reklam
Reklam

Avrupa ülkelerinde mutlak alkol cinsinden bir vergileme olduğuna dikkat çeken Çalışkan, şöyle devam etti:

"Diğer alkol tipleri için de farklı ürün tipine göre, farklı vergileme var. Mesela gıda ve çikolata üretiminde kullanılan etil alkol üzerinde herhangi bir vergi yok. Ama diğerleri için normal oranda vergi alınıyor. İçkiye paralel bir vergileme yapılıyor. Şimdi Türkiye'deki kaçakçılığın boyutunu da göz önünde bulundurarak, diğer alkol türlerini de içkiye paralel bir vergilemeye tabi tutarsak... Bizde değişim amaçlı alkol ithal edip, bunu içkiye dönüştürme olayı var. Mesela, sağlık sektöründe kullanılacak diye saf alkol ithal ediliyor, yüzde 100 saf alkol ithal ediyorsun. Saf alkolü getirdin, sağlık sektörüne satmış gibi gösterip, kendi içki imalatında kullandığın zaman, ithalat sırasında vergi ödemiyorsun."

TAPDK Başkanı Çalışkan, ülkeye girişte sağlık amaçlı da olsa, gıda amaçlı da olsa saf alkolün vergisinin garanti altına alınması gerektiğini de vurgulayarak, "Bu durumda saf alkolü istediği yerde kullansınlar, ister sağlıkta, ister içki üretiminde. Bu tür atraksiyonlar yapmalarına da gerek kalmayacak" dedi. Çalışkan, alkollü ürünlerdeki vergileme konusunda AB ile görüşmelerin devam ettiğini bildirdi. AB üyesi ülkelerin alkollü ürünlerden alkol derecesine göre vergi aldığını kaydeden Çalışkan, konunun Türkiye'de özellikle rakı üzerindeki verginin hassasiyet arz ettiğini anlattı. Çalışkan, "Konunun enine boyuna değerlendirilmesi lazım, özellikle de
rakı açısından. Maliye Bakanlığı'nın burada da hassas olması ve konuyu tamamen AB'ye endekslememesi doğal. Biz de bu olayda Maliye Bakanlığının arkasındayız" diye konuştu.

Reklam
Reklam