BURSA (İHA) - Alkollü araç kullanmaktan dolayı ehliyetlerine 2. kez el konulan sürücüler, 30 ilde kurulan "Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitim Merkezleri"nde 1 aylık mecburi eğitime tabi tutulacak. Bursa'da ehliyetine 2. defa el konulan 138 kişinin, "Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi"ne alınacağını belirten Trafik Denetleme Şube Müdürü Aydın Balkanlı, "Programa katılmayan sürücüler ehliyetlerini geri alamayacak" dedi.
Trafik Denetleme Şube Müdürü Aydın Balkanlı, İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından 1 Mart 2005 tarihinden sonra eğitim programının başladığını, 2. defa alkolden yakalanan sürücülerin, 12 ay içerisinde müracaat edebileceklerini söyledi.
Can ve mal güvenliği açısından sürücülerden alkollü olarak direksiyon başına geçmemelerini isteyen Balkanlı, "2004 yılında 991 sürücü, 2005 yılının ilk 5 ayında da 358 sürücü alkollü olarak araç kullanırken yakalandı. Alkol alan vatandaşlarımız ekiplerden yardım istesin veya mümkünse ticari bir araçla evlerine dönsün. Çünkü onları evlerinde bekleyen aileleri var. Bu konuda trafik ekiplerimiz vatandaşlarımıza yardımcı olmaya hazır" şeklinde konuştu.
Kanun gereği alkollü araç kullandıkları gerekçesiyle ehliyetlerine 2. kez el konulan sürücülerin bir eğitim programına alınacağına işaret eden Balkanlı, şunları söyledi:
"Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı arasındaki anlaşma gereği, ehliyetlerine el konulan sürücülerimiz, aralarında Bursa'nın da bulunduğu 30 ilde, Sağlık İl Müdürlüğü'nün sorumluluğunda kurulan Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitim Merkezi'ne başvuracak. Sürücülerimiz burada alacakları davranış geliştirme eğitiminin ardından ehliyetlerine kavuşabilecek."
Bursa'da da alkollü araç kullanmaktan dolayı ehliyetlerine 2. kez el konulan 138 sürücünün bulunduğuna işaret eden Balkanlı, "Bu sürücülerimize en az 4 en fazla 12 kişilik gruplar halinde, 1 aylık süreçte psikolojik testler, ruhsal durum değerlendirmesi, alkolün güvenli sürüşteki reflekssel etkileri, trafikle ilgili güvenli sürüş teknikleri konusunda ders verilecek" şeklinde konuştu.
Öte yandan, 1 Haziran tarihinde yürürlüğe giren yeni Türk Ceza Kanunu'na göre, alkollü olarak araç kullanan sürücülere 2 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Trafik ekipleri, yaptıkları kontrollerde alkollü olarak yakalanan sürücüleri nöbetçi Cumhuriyet Savcısı'nın talimatına göre gözaltına alabiliyor. TCK'nin 179. maddesinin 2 ve 3. fıkrasında, "Ulaşım araçlarını kişilerin hayat ve mal varlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde kullananlarla alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk edemeyecek halde olanlar 2 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır" deniliyor.