Allianoi'de tartışmalar son bulmuyor

İZMİR (İHA) - Allianoi Antik Kenti'ni kurtarmak amacıyla kurulan Allianoi Girişim Grubu üyesi avukat Ali Arfi Cangı, Bakanlar Kurulu'nun korunması ve geliştirilmesi için karar aldığı bir yeri Devlet Su İşleri'nin (DSİ) su altında bırakmaya çalıştığını belirterek, "Bölgenin termal turizm gelişim bölgesi ilan edilmiş olması ile DSİ'nin yok etme çabası ortaya çelişki çıkarıyor. Su altında kalacak bölgeye kimse yatırım yapmaz" dedi.

Bakanlar Kurulu'nun Allianoi Antik Kenti'ni de içine alan bölge için "Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişme Bölgesi" ilan etmesi Yortanlı Barajı'nın suları altında kalacak olan Allianoi için yeni bir dönem başlattı. Kenti kurtarmak amacıyla kurulan Allianoi Girişim Grubu üyesi avukat Arif Ali Cangı, Bakanlar Kurulu'nun korunması ve geliştirilmesi için karar aldığı bir yeri DSİ'nin su altında bırakmaya çalıştığını belirterek, "Bölgenin termal turizm gelişim bölgesi ilan edilmiş olması ile DSİ'nin yok etme çabası ortaya çelişki çıkarıyor. Hükümet turizm bölgesi ilan ederken, bir taraftan da DSİ burayı su altında bırakmak için proje hazırlıyor. Bu da kendi içinde çelişen bir durumu ortaya koyuyor. Yani Bakanlar Kurulu bu kararı alırken DSİ'nin bu faaliyetlerinden haberi yok ya da DSİ bu faaliyetleri yürütürken Bakanlar Kurulu kararından haberi yok. Bakanlar Kurulu'nun aldığı bu karar Allianoi'nin su altında kalmasını önlemeye yönelik bir dayanak. Eğer burası gelişmeye yönelik bir turizm bölgesi ilan edildi ise buranın su altında bırakılması söz konusu olamaz. Ayrıca su altında kalacak bölgeye kimse yatırım yapmaz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Allianoi Antik Kenti'nin sular altından kurtulsa dahi tehlikenin devam edeceği konusunda kaygıları olduğunu ifade eden Cangı, "Yaşamış olduğumuz deneyimlerden biliyoruz ki, turizm bölgesi ilan edilmiş yerlerde, turizm bir noktadan sonra canavarlaşıyor. Yani turizm yatırımı için her türlü doğal ve kültürel miras sonuçta yok ediliyor. Barajdan kurtarmaya çalıştığımız Allianoi için, bir süre sonra bu kaygıyı yaşamaya başlayacağız" şeklinde konuştu.

Avukat Cangı ayrıca, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası uyarınca Allianoi'ye fiziki zarar verecek bir işlemin hukuki sorumluluk oluşturacağını da belirtti.