AfD'nin söz konusu yasağı parti programına almaya hazırlanması iktidar ortağı partilerden büyük tepki gördü.
AfD'nın iki hafta sonra Stuttgart kentinde yapılacak parti kongresinde "İslam dininin Anayasa ile bağdaşmayan bir ideoloji olduğu" olduğu iddiasıyla İslam karşıtı tavrını parti programına almayı hedeflediği, bu çerçevede kamuya açık yerlerde "minare" gibi İslami sembollerin yasaklanmasının öngörüldüğü belirtiliyor.
AfD'nin İslami sembollerin yasaklanması talebini parti programına alma planını eleştiren Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Aiman Mazyek, "AfD liderlerinin başka bir cumhuriyet peşinde olduğunu" söyledi. Mazyek, DWelle'nin yansıttığı açıklamasında "AfD anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini istemiyor, bu düzeni ortadan kaldırmak istiyor. O nedenle talepleri İslam karşıtı değil anayasa karşıtıdır" dedi.
Koalisyon hükümetinin büyük ortağı Hırıstiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi Genel Başkan Yardımcısı Armin Laschet, "Rhein-Neckar-Zeitung" gazetesine verdiği demeçte AfD'nin İslam karşıtı politikasıyla radikalleşmenin yeni bir aşamasında olduğunu belirtirken "Dinlere karşı, bu ülkede yaşayan insanların dini duygularına karşı seçim kampanyası başlatılması görülmemiş bir uygulama" sözlerini kullandı.
Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) kilise ve dini cemaatler sorumlusu Kerstin Griese de AfD'nin girişimini anayasa ihlali olarak tanımlayarak eleştirdi. Griese "AfD aşırı derecede tehlikeli şekilde ön yargıları körüklüyor.Elbette anayasaya uyan bir İslam var. Bu, burada yaşayan Müslümanların yüzde 90'ından fazlası tarafından tatbik ediliyor" dedi.
Hıristiyan Birlik'in (CDU/CSU) kilise ve dini cemaatler sorumlusu Franz Josef Jung da, "AfD'nin İslam'a yaklaşımı, anayasayla uyumlu olmayan bir aşırı düşünce tarzını ortaya koyuyor. Bir inanca topyekun kara çalınıyor, minare yasağıyla din özgürlüğü kısıtlanmak isteniyor" görüşünü dile getirdi.
ANKA