Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Almanya'nın açıkladığı "yeni Türkiye politikası Ankara ile ilişkileri tamamen koparmaktan uzak" olduğunu düşünmekle birlikte yeni politikanın "Berlin'in Boğaz'daki giderek zorlaşan NATO müttefikini idare etmekte sabrının sonuna geldiğini gösterdiğini" savundu. Gazete DWelle Türkçe'nin yansıttığı değerlendirmesinde şu görüşleri öne sürdü:
"Berlin şimdiye kadar, en azından Erdoğan'ın danışmanlarının Türkiye için AB ile genel, Almanya ile de özellikle iyi siyasi ve ekonomik ilişkilere sahip olmanın önemini bildiğine güveniyordu. Ancak bu bir şey getirmedi."
DİE WELT: BERLİN'İN BAŞKA ÇARESİ KALMADI
Alman hükümetinin Türkiye'ye karşı siyaset değişikliğine gitmeye "mecbur" kaldığını yazan Die Welt ise, "Erdoğan uzun süredir provoke ediyordu. Berlin'in Türkiye ile kopmaktan başka çaresi kalmadı. Bu yeni bir dip ve Avrupa için bir felaket" iddiasında bulundu.
Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana Avrupa ile "herhangi bir konuda fikir birliğine girmekten kararlı bir şekilde kaçtığını" öne süren gazete, "Hükümetin kararı doğru ancak diplomasiyi minimumda sürdürmeyi denemeli. En nihayetinde bundan sadece güçlenen Türk muhalefeti faydalanmayacak" diye yazdı.
FRANKFURTER RUNDSCHAU: HÜKÜMET EKONOMİK YAPTIRIMLAR KONUSUNDA ÇEKİNGEN
Frankfurter Rundschau gazetesi de yorumunda Almanya'nın seçimlerden önce Türkiye'ye karşı bu tepkiyi vermesini ele aldığı yazısında Berlin'in attığı adımlara "Hükümet minimumda gerekli olanı yaptı. Seyahat ve yatırım risklerini kamuoyuna açıkladı. Bunun dışında hareket etmek kayıtsız kalmak olurdu" sözleriyle destek verdi.
Buna karşın "Hükümet ekonomik yaptırımlar konusunda ise çekingen kaldı" diyen gazeteye göre, "Bunun yerine ihracat kredi garantileri sorgulanacak. Türkiye'ye askeri yardım ise gündemde değil... Ancak Berlin'in bu yeni ses tonunu seçimlerden sadece iki ay önce çıkarması üzüntü verici."
DEUTSCHE WELLE: ALMANYA'NIN ADIMLARI DAHA DA SERTLEŞEBİLİR
Bu arada, Alman yayın kuruluşu DWelle Türkçe yayınında "Almanya'nın adımları daha da sertleşebilir" başlıklı analizinde özellikle iki ülke arasındaki "diplomatik trafiğe" vurgu yapıyor. DW, "Almanya, Türkiye'ye karşı sert bir politika izleyeceğini açıklamadan önce Berlin'de yoğun bir diplomasi trafiği yaşandı. Türkiye'nin geri adım atmaması halinde Berlin'in tutumunun sertleşeceği tahmin ediliyor" dedi. Analizde şunları söylendi:
"Diplomatik kaynaklar Almanya'dan bakanların, Türk mevkidaşlarıyla irtibata geçerek durumun ciddiyetini ilettiğini, aktivistlerin serbest bırakılmamaları halinde bunun ikili ilişkilerin farklı alanlarında sonuçları doğurabileceği konusunda uyarıda bulunduklarını aktardı. Bu yoğun görüşme trafiği diplomasi kulislerinde, Ankara'ya ültimatom verildiği yorumlarına yol açtı."
(ANKA)
(CN/HND)