Berlin - AB Komisyonunun önerisi doğrultusunda Türkiye ile müzakerelerin kısmen askıya alınması yönündeki AB dışişleri bakanlarının kararı, Alman basınında yankı bulmaya devam ediyor.
Franfurter Allgemeine Zeitung gazetesi, "Ertelenen şey iptal edilmiş değildir" başlığıyla verdiği yorumda, "yapılan resmi anlaşmalar göz önüne alındığında Türkiye'ye verilen 'cezanın' hafif olduğu" görüşü savunuldu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu karara "sembolik bir tepki" gösterdiğini iddia eden gazete, 35 başlıktan 8'inin askıya alındığını, müzakere edilecek diğer başlıkların 5 yıllık bir süre için zaten yeterli olduğunu yazdı.
Gazete, BM'nin 2004 yılında sunduğu plandan sonra Kıbrıs sorununun Rumlardan dolayı çözümsüzlüğe saplandığını, bu durumun Türkiye ve Kıbrıslı Türklerden
kaynaklanmadığını herkesin bildiğini belirtti.
Frankfurter Rundschau gazetesinde yer alan yorumda ise "Ankara için dinlenme arası" başlığı kullanıldı. AB ülkeleri dışişleri bakanlarının aldığı kararın Türkiye'de coşkuyla karşılanmadığı, ancak büyük bir hayal kırıklığı da yaratmadığı görüşünün dile getirildiği yorumda, müzakerelerde henüz tek bir başlığın tamamlandığı, kalan 34 başlıktan 8'inin askıya alındığı, bu uygulamanın pratikte büyük bir yaptırım anlamına gelmediği kaydedildi.
Die Welt gazetesi, AB ülkeleri dışişleri bakanlarının aldığı kararın Türkiye'de politikacılar ve medya tarafından sert bir şekilde eleştirildiğini belirterek, "Müzakerelerin kısmen askıya alınmasını Türkiye'de hiç kimse ülkenin siyasi olgunluğa ulaşamamasına bağlamadı. Herkes bunu Avrupa'nın politik ve ahlaki iflası olarak değerlendirdi" ifadelerine yer verdi.