Alman basını, seçime büyük ilgi gösterdi

Türkiye'de dün gerçekleştirilen genel seçim sonuçları ve AK Parti'nin ezici üstünlüğü en çok Alman medyasında ilgiyle takip edildi. Alman basını seçim sonuçlarını "Siyasi deprem" olarak niteledi.

FRANKFURT (İHA) - Alman televizyon kanalları ARD ile ZDF, saatbaşı haberlerinde Türkiye'deki seçimlerle ilgili izleyicilerine son dakika haberlerini iletirken, Alman gazeteleri ise degişik ve ilginç başlıklar attı.

Alman haber ajansı DPA, uzun zamandır Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz sonrası şimdi de "siyasi bir deprem"in yaşandığını ifade etti. DPA, "Türkiye'de siyasi deprem. Uzun süredir Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz sonrasında yapılan son genel seçimde siyasi deprem yaşandı. Türk halkı düşüncesini ortaya koyarak siyasi partilerine iyi bir ders verdi. Son kez 20 yıl önce Turgut Özal'ın elde ettiği başarı şimdi Tayyip Erdoğan'ın elindedir. Umarız Erdoğan, Erbakan'ın yaptığı hataları yapmaz ve başarılı olur."

Reklam
Reklam

"TÜRKİYE ZORLU BİR VİRAJDA"

Frankfurter Allegemeine Zeitung Gazetesi, seçimlerle ilgili yaptığı yorumda şöyle dedi:
"Türkiye zor bir virajda. Birçok partinin yüzde 10'luk barajı aşamayıp parlamento dışında kalması Türkiye'nin çok önemli bir viraja geldiğini gösteriyor. Bu iç siyasette gelecekte nasıl bir çizgi çizileceği merakla beklenilirken, Türkiye'yi önemli bir sınav bekliyor. Bu sınavda umarız başarılı olurlar."

Recep Tayyip Erdoğan'ı konservatif bir parti olarak gösteren gazete, şu ana kadar iktidarda olan diğer siyasi partilere Türk halkının unutulmaz bir ders verdiğini kaydetti.

Frankfurter Rundschau Gazetesi'nde ise seçimlerle ilgili şunlar belirtildi:

"Türkiye'de protesto seçimi. Son ikitidar partilerinde umduklarını bulamayan Türk halkı acı da olsa yapılan bu son genel seçimlerde anlamlı oy kullanarak eski partileri protesto ettiler. Buna karşılık ise AK Parti beklenilenden fazla oy alarak uzun zamandır yaşanmayan tek başına iktidara geldi. Türkiye zor bir virajda, umarız başarılı olur."

Reklam
Reklam

"ESKİ İKTİDAR PARTİLERİNE AĞIR CEZA"

Berliner Zeitung Gazetesi'nde yapılan yorumlar ise şöyle:

"Eski iktidar partilerine ağır ceza kesildi. Türk halkı uzun zamandır tahammül ettiği ve gerek ekonomik kriz, gerekirse hortumlama olayında sorumlu tuttuğu eski iktidar partilerine ağır bir ceza keserek, Meclis'te yer almalarını engelledi. Türk halkı büyük bir değişikliğin içersinde yer alıyor şimdi. AB ise, AK Parti'nin elde ettiği bu gücü hangi yöne kullanacağını merakla ve de büyük bir endişe ile takip etmektedir."

General Anzeiger Gazetesi:

"Türkiye'nin bu seçim sonrası kaybedeceği bir şey yok, tam tersi kazanacağı çok şey var. Uzun zamandır koalisyon hükümetlerinde yaşanan sıkıntılar böylelikle ortadan kalkmış olacak. Askerlerin ve sivil örgütlerin bu kadar güçlü ve hazır beklediği bir ülkede rejim sıkıntısı yaşanmaz. Bu Türkiye için büyük bir fırsattır."

"AB TAVIR ALIRSA BU HAKSIZILIK OLUR"

Badische Zeitung Gazetesi:
"AB dikkat etmeli. AK Parti aşırı dinci bir parti değildir. Fırsat verilirse kendisini ispat edecektir. AB eğer hataya girip şimdiden bir tavır alırsa bu haksızlık olur. Türkiye bir yeni döneme girmiştir ve biz bunu desteklemeliyiz. Birçok Türk de özellikle hortumlama ve de ekonomik dengelerin bu parti ile tekrar düzeleceği kanaatindedir."

Reklam
Reklam

ARD/ZDF televizyon kanalları:
"İslami parti AKP'ye ezici üstünlük. AKP, beklenenden fazla oy alarak tek başına iktidar oldu. CHP hariç diğer siyasi partiler yüzde 10 barajını bile aşamadı. Bu Türk halkının verdiği anlamlı bir mesajdır. Türkiye büyük bir sınav verecektir."

NTV haber kanalı:
"İslamistler tek başına iktidar. Türkiye'de yapılan genel seçimlerde büyük bir başarı elde eden AKP'nin bu saatten sonra vaat ettiklerini bakalım yerine getirecek mi? Türkiye bu seçimlerinde büyük bir iş başararak daha önceki iktidar partilerine şans tanımadı, hatta Meclis'e girmeyi bile başaramadılar."