Alman dış politikası zorlu virajda

BERLİN (İHA) - Almanya'da 22 Eylül Pazar günü yapılan seçimlerden zaferle çıkan Sosyal Demokrat-Yeşiller koalisyonunu, ülkedeki iç sorunlarla birlikte dış politikada da zorlu bir dönem bekliyor.

Özellikle Irak'a muhtemel bir askeri operasyon konusunda ABD ile adeta 'Soğuk Savaş' yaşayan Almanya'nın, AB'deki en önemli ortağı Fransa ile ilişkileri de zor dönemden geçiyor. Alman dış politika gündemini en çok meşgul eden diğer konular ise Ortadoğu'da bir türlü yatışmayan gerginlik ve uluslararası terörle mücadele olacak. Balkanlar ve Afganistan'da barışı sağlamak üzere kurulan uluslararası askeri oluşumlara Alman askerlerinin katkısı konusu da Almanya'nın önündeki zorlu sınavlardan birini oluşturacak.

Reklam
Reklam

Hükümet Sözcüsü Uwe-Karsten Heye ve Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, önümüzdeki dört yılda Almanya'nın dış politika hedeflerini, başşehir Berlin'de düzenledikleri basın toplantısında açıkladılar. Hükümet Sözcüsü Heye, Alman hükümetinin Irak konusundaki tutumunun değişmediğini belirterek, "Sadece şunu söyleyebilirim ki, Almanya federal hükümetinin Irak'a karşı böyle bir savaşa katılmama kararı değişmemiştir. ABD yönetimi ve Alman hükümeti arasındaki görüş ayrılığı devam etmektedir" dedi.

Heye, ülkesinin, Hollanda ile birlikte ISAF'ın komutasını yıl başında üstlenmeye hazır olduğunu açıklayarak, bu konuda şunları söyledi: "Afganistan'daki durum, eskiden olduğu gibi hala çok hassas ve tehlikeli. Bu yüzden uluslararası askeri gücün sadece orada bulunması değil, uzun süre orada bulunmaya hazır olması gerekir".
Dışişleri Bakanı Joschka Fischer ise, Avrupa politikalarında sırada bekleyen önemli sorunların çözümüne az kaldığını vurgulayarak, "Danimarka'nın dönem başkanlığı döneminde, yani yıl sonuna kadar, tarım alanında bir uzlaşmaya varmak zorundayız. Doğuya genişlemenin ilk aşamasının gerçekleşmesi, kim Birlik'e ilk aşamada alınacak, kim alınmayacak bunu söyleyebilmemiz için reformlar konusunda uzlaşmaya varmak şart. Almanya Başbakanı, Fransa Cumhurbaşkanı ve her iki ülke dışişleri bakanları, seçim kampanyasının en ateşli dönemlerinde bile Başbakan'ın özel konutunda oturup bu konuyu yoğun bir şekilde görüştüler. Tüm hazırlıklar tamamlandı, kısa süre içinde işe girişeceğiz" diye konuştu.

Reklam
Reklam