ÇANAKKALE (A.A) - Mehmet Bayer - Gelibolu Yarımadası'nda, 1915 yılında yaşanan Çanakkale Savaşları sırasında Türk ordusunda görev yapan ve yararlılık gösteren Alman hemşirelere, bileklik şeklinde birer "Çanakkale Madalyası" armağan edildiği ortaya çıktı.
Yarımadada bulunan Çanakkale 1915 Seddülbahir Özel Müzesi'nin sahibi ve yerel tarih araştırmacısı Ahmet Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çanakkale Savaşları sırasında Osmanlı Devleti'nin müttefiki olan Almanya'dan gelen subay ve askerlerin yanı sıra bazı hemşirelerin de Türk ordusu adına çalışmalar gerçekleştirdiğini söyledi.
Birinci Dünya Savaşı'nda, Çanakkale Cephesinde başarılı olan subaylara mineli, erlere ise kırmızı renkli madalyalar hediye edildiğini belirten Uslu, "16 çeşit yapılan madalyalar, savaşın son dönemlerinde armağan edilmiştir. Bu madalyalar, literatürde 'Çanakkale Madalyası' olarak adlandırılır" dedi.
Uslu, madalyaların elbiselerin sağ tarafına takıldığını dile getirerek, bunların, dönemin fotoğraflarında görülebileceğini anlattı.
-Madalyalardan biri müzeye kazandırıldı-
Sağ göğüs altına takılan tek madalyanın, "Çanakkale Madalyası" olduğu bilgisini veren ve bunların oldukça küçük bir versiyonuyla karşılaştığını ifade eden Uslu, şöyle konuştu:
"Hemşirelere madalya vermek gerekiyordu ancak kıyafetleri, madalyaları takmaya müsait değildi. Bunun için madalyanın küçüğü bilekliğe monte edilip hemşirelere hediye edilmiş. Bunun bir örneğinin müzemize kazandırılması, Almanya yoluyla oldu. Bu bilezik, Almanya'ya götürülmüş. Oradan da duyarlı bir Türk vatandaşı tarafından alınıp müzemize hediye edildi."
Uslu, bir süre önce Alanya'da karşılaştığı Çanakkale Savaşları gazisinin torununun, dedesinin Alman hemşireler tarafından kurtarıldığını, bakıldığını, hatta söz konusu hemşirenin yıllar sonra Antalya'ya gelerek dedesini ziyaret etmek istediğini anlattığını aktardı.
Çanakkale Savaşları sırasında hem kuzey hem de güney cephelerde görev yapan Alman hemşire sayısını bilmenin mümkün olmadığına işaret eden Uslu, konuyla ilgili kayıtların çok az olduğunu dile getirdi.
Uslu, o dönem madalyaların Almanya, İngiltere ve Avusturya'da üretildiğini, İngilizler'in, Çanakkale Savaşları'nda Türk ordusunun karşısında yer alması nedeniyle Türk ordusuna mensup yerli ve yabancılara verilen tüm madalyaların, Viyana ve Berlin'de imal edildiğini sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz