ANKARA (İHA) - TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, Türkiye'nin AB üyeliğinin medeniyetler buluşmasına önemli katkılar yapacağını, Türkiye'nin olduğu kadar AB'nin de Türkiye'nin AB üyeliğine ihtiyacı olduğunu belirtti.
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, Alman Essenh Eyaleti Parlamentosu Ceza İşleri Alt Komisyonu'ndan Adalet Komitesi Başkanı Parlamenter Alfoıns Gerling ve beraberindeki heyeti kabul etti. Elkatmış, kabulde yaptığı kısa konuşmada, Türkiye-Almanya arasında 100 yılları aşan bir dostluk ilişkisi olduğunu belirterek, Almanya'da 3.5-4 milyon Türk'ün yaşadığını hatırlattı.
İthalat ve ihracat konusunda Türkiye-Almanya arasında çok büyük ve önemli ekonomik birlikteliğin bulunduğuna işaret eden Elkatmış, yine her iki ülkenin NATO başta olmak üzere birçok uluslararası kuruluşta birlikte görev aldıklarına işaret etti.
AB'ye üyelik konusunda Almanya'nın Türkiye'ye önemli destek verdiğini kaydeden Elkatmış, "Biz AB'yi bir medeniyet projesi olarak kabul ediyoruz" dedi. Bu projeye büyük katkısı olacak Türkiye'nin AB üyeliğine ihtiyacı olduğu kadar AB'nin de Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu kaydeden Komisyon Başkanı Elkatmış, özellikle 11 Eylül saldırılarının ardından bir medeniyetler çatışmasının gündeme geldiğine işaret etti. Bu kavramın son derece tehlikeli olduğunu ve endişe duyduklarını belirten Elkatmış, böyle bir çatışmanın olmaması için Türkiye'nin önderliğinde bir diyalog süreci başlatıldığının altını çizerek, Türkiye'nin AB'ye girmesini de bu açıdan önemsediklerinin kaydetti ve Almanya'nın desteğini her zaman görmek istediklerini belirtti.
Alman Essenh Eyaleti Parlamentosu Ceza İşleri Alt Komisyonu'ndan Adalet Komitesi Başkanı Parlamenter Alfoıns Gerling ise konuşmasında Türkiye'de bulunan heyetin bir uzmanlar heyeti olduğunu ifade etti. Türkiye'de bulundukları sürece Ankara ve İstanbul'da bazı cezaevlerini ziyaret edeceklerini, bunların arasında kadın cezaevleri ve F tipi cezaevleri olduğunu da belirten Gerling, incelemelerinin odağında ise yeni hayata geçirilen Ceza İnfaz Kanunu olduğunu belirtti.
Türkiye'nin ceza infaz ve ceza kanunlarında reform niteliğinde önemli değişiklikler yaptığını hatırlatan Gerling, bu çerçevede uygulamaları yerinde görme fırsatı bulacaklarını kaydetti. Adalet Bakanlığı'nın kendilerine bir program çıkardığını ifade eden Gerling, bu çerçevede Anayasa Mahkemesi Başkan Yardımcısı ile de biraraya geldiklerini söyledi.
Gerling bu ziyaretin Almanya Essen ile Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirmeye yönelik olduğunun altını da çizdi.