Alman hükümeti Street View'i tartışıyor

Google panoramik fotoğraflarla sokak sokak sanal yürüyüş imkanı sunan Street View'e tepkiler nedeniyle halka uygulamayı veto seçeneği sundu.

Alman hükümeti, özel yaşamın ihlali iddialarına yol açan Google'un tartışmalı Street View uygulamasını tartışmaya açıyor.

Street View yazılımı, Google'un topladığı fotoğraflar, küresel konum belirleme sistemi GPS ve coğrafi bilgileri kullanarak sokakların panoramik görüntüsünü sunuyor.

2007 yılında uygulamaya konan Street View sayesinde internet kullanıcılarının istedikleri kentte sokak sokak 'sanal yürüyüşler' yapmaları mümkün.

ABD merkezli şirket şimdi bu hizmete Almanya'daki 20 kenti kapsayacak şekilde genişletmek istiyor.

Reklam
Reklam

Ancak uygulamayı destekleyenler kadar eleştirenler de var.

BBC Berlin muhabiri Stephen Evans, Google kameralarının bir çok ülkede bu kadar tartışma yaratmadığını ancak Almanya'da aşırı tepki çekmesi üzerine şirketin, bu uygulamayı veto seçeneği sunduğunu aktardı.

Der Spiegel dergisi, binlerce kişinin tercihini yaşadıkları yerlerin bu uygulamada bulunmaması yolunda kullandığını yazdı.

Alman vatandaşlarının bu katı tutumu Berlin hükümetini Google şirketinin temsilcileriyle konuyu müzakere etmeye zorladı.

Görüşmeler sırasında özel yaşamı ihlal etmeden Google'un bu hizmetini sürdürmesine imkan verebilecek yollar tartışılıyor.

BBC muhabiri Evans, bu konudaki görüşlerin bugün ilan edileceğini ancak kolay bir çözümün mümkün görünmediğini söyledi.

İlk olarak Google Earth ile ayrıntılı uydu fotoğraflarını internet kullanıcılarına sunan şirket, daha sonra Google Maps ile ülke ülke, kent kent dünyayı haritalamaya başladı.

Sokakların kaliteli görüntülerini sunan Google Street View ise bu tür uygulamaların son halkası.

Reklam
Reklam