Roth ile beraberindeki heyetin, temasları kapsamında iktidar ve muhalefet partilerinden siyasetçilerle, ayrıca sivil toplum kuruluşları ve medya temsilcileriyle görüşmek istedikleri kaydedildi. Alman milletvekilleri, ziyaretleri sırasında muhataplarıyla ikili ilişkilerinde yaşanan sorunları, çözüm yollarını, demokrasi ve insan hakları konularını tartışmayı, ayrıca siyasi diyaloğu geliştirme imkanlarını ele almayı hedefliyor.
ZİYARET 25-29 MAYIS ARASI OLARAK PLANLANDI
25-28 Mayıs tarihleri arasında yapılması planlanan ziyaret için hazırlıklar haftalar öncesinde başlamıştı.
ALMANYA-TÜRKİYE ARASINDA KRİZ
Türkiye'ye demokrasi, insan hakları ve basın özgürlüğü alanında eleştirilerde bulunan Alman milletvekilleri, son olarak kendilerine İncirlik Üssü'nde görev yapan Alman askerlerine ziyaret izni verilmemesi nedeniyle Ankara'ya sert eleştiriler yöneltmişti.
Berlin'deki diplomatik kaynaklara göre son iki yıldır Türk ve Alman milletvekilleri arasında diyalog neredeyse kopmuş durumda.
Alman yetkililer, bu tür ziyaretlerin ülkede yaşananlar hakkında ilk ağızdan bilgi almaya imkan sağladığını, eleştirileri ve beklentileri doğrudan konuşup yanlış anlaşılmaları giderme açısından önem taşıdığına dikkat çekiyor.
KRİTİK GÖRÜŞMELER HAFTASI
Alman milletvekillerinin Türkiye ziyareti, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında Brüksel'de yapılması beklenen görüşme öncesine denk geldi.
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, 25 Mayıs'ta Brüksel'de düzenlenecek NATO Zirvesi sırasında Merkel ile Erdoğan'ın bir araya gelmelerini ve İncirlik sorununu da ele almalarını beklediğini söylemişti. Gabriel ayrıca, Washington ziyaretinde konuyu ABD yönetimi ile görüştüğünü, ABD'li muhataplarının konuyla ilgili gereken mesajları Türkiye'ye iletme sözü verdiğini aktarmıştı.