Alman Sol Parti’den DTP’ye destek

Alman Sol Parti’den Anayasa Mahkemesi’nde kapatılma davası görülen DTP’ye destek geldi.

Alman Sol Parti Federal Meclis Grubu Uluslar arası İlişkiler Sözcüsü Sevim Dağdelen DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve eşbaşkanı Emine Ayna’ya gönderdiği mektupta “demokratik açılım gelinen noktada Kürt siyasi güçlerinin tasfiyesine dönüştüğü”nü savundu.

Dağdelen mektubunda, DTP’nin kapatılması istemiyle 20 Kasım 2007 tarihinde Anayasa Mahkemesi’nde açılan dava sürecini kaygıyla takip ettiğini belirtti. Kürt sorununun barışçıl ve demokratik çözüme kavuşturulması iddiasıyla başlatılan demokratik açılım sürecinin Kürt siyasi güçlerinin tasfiyesine dönüştüğünü da kaydeden Dağdelen, Anayasa Mahkemesi’nin DTP hakkındaki davayı esastan görüşmesinin kaygılarını artırdığını ifade etti. Dağdelen şunları söyledi:

Reklam
Reklam

“Partileri kapatma, yönetici ve üyelerini tutuklama ve siyaset dışına itme yöntemleriyle sorunların çözülemediğini, tersine çözümsüzlüğün derinleştirildiğine, daha önce yaşanan sayısız örnekte tanık olduk. Milyonlarca seçmenin oylarını alarak Ulusal Meclis’e seçilmiş, yerel yönetimlere getirilmiş DTP’nin kapatılmak istenmesiyle bunun yeni bir örneğini yaşamak üzere olduğumuza inanıyorum. Geçtiğimiz yasama döneminde de, Sol Parti Federal Meclis Grubu olarak partinize yönelik baskıları takip ettik ve dayanışma içinde olmaya çalıştık. Bu kapsamda son olarak Nisan 2009’da parti meclisi grubumuzun altı üyesiyle birlikte Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’e bir mektup göndererek hükümetin DTP’nin 245 üyesi ve yöneticisine yönelik gözaltı dalgası karşısında sessiz kalmayı yeğlemesinden duyduğumuz rahatsızlığı ifade etmiş ve atılması planlanan adımları sormuştuk.”

Dağdelen ayrıca DTP’den kapatma davasının ulaştığı aşama, parti teşkilatı ile TBMM grubu olarak planladığı etkinlikler konusunda da bilgi istedi.

Reklam
Reklam

ANKA