Alman Tekstil Makineleri Üreticileri Gaziantep’te

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep’in tekstil sektöründe önde gelen şehirlerden...

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep’in tekstil sektöründe önde gelen şehirlerden birisi olduğunu belirterek, “Alman yatırımcıları, özellikle tekstil makine üreticilerini ülkemizde yatırım yapmaya davet ediyoruz ve bu yatırımın merkezinin de Gaziantep olması gerektiğinin altını çizmek isterim” dedi.

Alman Tekstil Makineleri Birliği (VDMA) girişimiyle, Almanya’nın önde gelen tekstil makineleri üreticileri ile Gaziantepli tekstil firmalarını buluşturan, ‘’Alman Teknolojisi Türk Tekstili ile Buluşuyor Konferansı’’, Gaziantep Dedeman Hotel’de başladı.

Reklam
Reklam

Konukoğlu, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, Alman tekstil makine üreticilerinin konferansı, Türk tekstil sektöründe kapasite, üretim ve ihracat yönünden çok önemli yeri olan Gaziantep’te yapmalarından dolayı çok memnun olduğunu söyledi. Türkiye’nin, dünya tekstil sektöründe önde gelen ülkelerden birisi olduğuna işaret eden Konukoğlu, şunları kaydetti:

“Ülke olarak tekstil makinelerine son 20 yılda 106 milyar dolarlık yatırım yapmışız. Bunun içerisinde Almanya’nın payı yüzde 45’in üzerindedir. Bu, 43-45 milyar dolarlık bir yatırımı Almanya’dan almışız demek. Acaba biz tekstil olarak Almanya’ya ne kadar mal sattık, bunu da sorgulamamız gerekir. Buradaki çok değerli dostlarıma bir önerim olacak; öncelikle lütfen Almanya’daki tekstil ihracatçılarına, ‘Türkiye’den tekstil ithalatına öncelik vermelerini’ rica etmeniz lazım. Çünkü, sizden makineyi aldığımız zaman 10 yıl içinde bunu amorti edemediğimiz takdirde bunun hiç anlamı kalmıyor.”

“KAZAN-KAZAN KURALI ÖN PLANA ÇIKIYOR”

Reklam
Reklam

Bütün dünya ticaretinde şu anda “kazan-kazan” kuralının ön plana çıktığına dikkati çeken Konukoğlu, “Kazan-kazan yapacaksak, sizlerden makine alacaksak sizlere de mutlaka ürünlerimizi pazarlamamız lazım. En azından yaptığımız yatırımı 10 yıl içerisinde Almanya’dan bir şekilde tekstil ihracatıyla karşılamak gerektiğini düşünüyorum. Yalnızca Almanya’ya satılması değil Alman tüccarlar sayesinde bütün dünyaya da pazarlanabilir.”

Konukoğlu, Türkiye’nin yatırım potansiyeline, “Türkiye dünyanın en genç nüfusuna sahip olan ve yıldızı parlayan, yatırım yapılabilecek en önemli ülkelerden birisi” sözleriyle dikkat çekti. Alman yatırımcıları Türkiye’ye davet eden Konukoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Alman yatırımcıları, özellikle tekstil makine üreticilerini ülkemizde yatırım yapmaya davet ediyoruz ve bu yatırımın merkezinin de Gaziantep olması gerektiğinin altını çizmek isterim. Çünkü, Gaziantep Türkiye’nin tekstil konusunda önde gelen şehirlerinden birisi. Gaziantep’te makine sektörünün de ileri olması dolayısıyla burada her türlü yedek parçayı ve üretimi gerçekleştirilebileceğiniz konusunda en ufak bir tereddüdünüz olmasın.”

Reklam
Reklam

GSO Başkanı Konukoğlu, Türkiye’nin AB ülkelerine tekstil ve hazır giyim ihracatında ikinci, pamuk üretiminde dünyada yedinci, pamuk tüketiminde dünyada dördüncü, elyaf ring iplik üretiminde dünyada beşinci, open-end iplik üretiminde dünyada dördüncü, organik pamuk üretiminde dünya lideri olduğunu anlattı.

Türkiye’nin global tekstil konfeksiyon sektöründe dünyanın en önde gelen yatırımcı ülkesi arasına yer aldığını belirten Konukoğlu, son 20 yıllık dönemde kısa elyaf iğ yatırımıyla dünyada en büyük dördüncü, uzun elyaf iğ yatırımıyla dünyada en büyük üçüncü, open-end iplik yatırımında dünyada en büyük ikinci ve dokuma tezgahı yatırımıyla dünyada en büyük beşinci yatırımcı olduğunun altını çizdi.

Alman tekstil makinecilerine “Artık gelin bu makineleri Gaziantep’te üretmenin yoluna bakalım” diye seslenen Konukoğlu, bu konuda GSO olarak her türlü göreve hazır olduklarını, Alman yatırımcıların yer ve yetişmiş eleman konusunda hiçbir sıkıntıları olmayacağını sözlerine ekledi.

“TÜRK TEKSTİLİ, ASYA’DAKİ RAKİPLERİNE KARŞI ÇOK GÜZEL MÜCADELE EDİYOR”

Reklam
Reklam

WDMA Genel Direktörü Thomas Waldmann da konuşmasında, teknik tekstiller gibi yeni ürünler üretmenin, verimliliği artırarak rekabet gücünü yükseltmenin, üretim sırasında enerji ve kaynak tasarrufu sağlamının öneminden bahsederek, “Önemli olan müşteri odaklı çalışmak ve performansı artırmak, sürdürülebilirlik” diye konuştu.

Türk tekstil sektörünün büyük bir gelişim gösterdiğine vurgu yapan Waldmann, çok büyük ihracat yaptığını ve çok büyük iç tüketim potansiyeli olduğunu kaydetti. Waldmann, “Türk tekstili, Asya’daki rakiplerine karşı çok güzel mücadele ediyor. Sizin ortağınız olmaktan mutluyuz. Pazar payımız, sizin ülkenizde yüzde 40 artış gösterdi” dedi.

Gaziantepli tekstil firmaları ve 28 Alman tekstil makine üreticilerinin ikili görüşmeler de yapacağı konferans, yarın sona erecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: