ANTALYA (İHA) - Alman uyruklu turist, 'ebola' virüsü vakasıyla önce Manavgat Devlet Hastanesi'ne getirildi. Burada müdahale edilemeyen Alman uyruklu turist daha sonra özel giysili sağlık ekipleri tarafından Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı.
Dün gece yaralı bir halde bulunan Alman uyruklu turist, kendisinin doktor olduğunu ancak ebola virüsü taşıdığını söylemesi üzerine panik yaşandı. Hiçbir sağlık ekibinin yaklaşmaya cesaret edemediği Alman turist, kontrol altına alınmak üzere Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne getirildi. Acil giriş kapısından kabul edilmeyen Alman, Radyoloji Anabilim Dalı Binası girişine getirildi. Burada Antalya Sağlık İl Müdürü İbrahim Gök ile çok sayıda doktor tarafından karşılanan ambulans içerisindeki ebola virüsü taşıdığını iddia eden Alman turist, yaklaşık 1 saat özel olarak hazırlanan ambulansın içerisinde bekletildi.
Servis doktorlarının gelmesiyle bir süre ambulans içerisinde görüşülen Alman turist, çelişki bilgiler verdi. Akseki dağlarında deney yaptıklarını ve ebola virüsünü burada kaptığını iddia eden Alman turist, Beyin Cerrahi Servisi'nde özel odada karantinaya alındı.
Dünyanın en tehlikeli virüsleri arasında gösterilen ebola Afrika'da ortaya çıkmış ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından öldürücü virüs olarak kabul edilmişti. Sağlık yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre hastanın özel odaya alındığı ve yapılacak olan tetkiklerin ardından durumun kesinlik kazanacağı açıklandı.
İlk kez 1976 yılında Sudan'ın batısıyla eski Zaire, şimdiki Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ortaya çıkan hastalık, o tarihten bu yana bini aşkın kişinin hayatına mal oldu. Sümük, salya ve kanla bulaşan, henüz tedavisi bulunamayan Ebola, yüksek ateş, iç kanama, kusma ve kanamalı ishale neden oluyor ve hastaların yarısından fazlasının ölümüne yol açıyor. Virüs insandan insana kısa sürede geçebiliyor. Ebola kurbanları, bazen birkaç gün içinde kanayarak ölürler. Hastalık masum bir şekilde başlar; boğaz, baş, kas ağrıları. Birkaç gün sonra trajedi başlar. Hasta kan kusar; burun, göz, diş etleri ve iç organ kanamaları görülür. Hastaların yüzde 50 yüzde 90'ı iki hafta içinde kanama ve şokla ölür. Ebola'nın tedavisi ve aşısı yoktur. 1995 Zaire salgını 245, 1996-97 Gabon salgını 44 ölüme neden oldu.