Almanlar gelirinin yüzde 11'i tasarrufa

BERLİN (İHA) - Almanya'da net gelirin yüzde 11'i tasarrufa ayrılıyor. Aylık gelirin bir bölümünü biriktirmenin normal davranış olduğu Almanya'da halk, geçen yıl 151 milyar euro tasarruf yaptı. Ülkede özel hanelerin nakit serveti ise, borsa endekslerinin yükselmesi sayesinde, 1 yılda 191 milyar euro arttı.

Almanlar açısından aylık gelirin bir bölümünü biriktirmek normal davranış. Özel tasarruflar, uzun süreli hastalık ya da işsizlik gibi önceden kestirilmesi mümkün olmayan risklere karşı garanti altına alınıyor. Ülkede pahalı seyahatlere çıkmadan ya da yeni bir otomobil almadan önce de para biriktirilebiliyor. Almanya'daki önemli tasarruf biçimlerinden biri de, herkesin müstakil ev ya da daire alabilmesi için uygulanan mesken tasarrufu. Almanlar'ın yarısı, kendi konutunda oturuyor. Emeklilik maaşlarının giderek azalacak olması bakımından, zamanında konut edinmenin önemi daha da artıyor.

Reklam
Reklam

Almanya'da net gelirin yüzde 11'i tasarrufa ayrılıyor. İstatistiklere göre Almanlar, geçen yıl 151 milyar euro tasarruf yaptı. Özel hanelerin nakit serveti, borsa endekslerinin yükselmesi sayesinde, 1 yılda 191 milyar euro arttı. 2003 sonu itibariyle Almanya'daki özel tasarruf hacmi, 3.9 trilyon euroyu buldu. Bütün bunlar, Almanlar'ın ne kadar tutumlu olduğunu gösteriyor. Almanya'daki özel hanelerin tasarruf oranı; 2000 yılında yüzde 10'un altındayken, geçen yıl yüzde 11'in üzerine çıktı. Alman Bankalar Birliği'nden Dietrich Hoppenstedt, tasarruf oranının büyümesinin gelecek endişesinden kaynaklandığı görüşüne katılmadığını belirterek, "Uzun vadeli kıyaslamaya göre bu oran fazla değil. 1990'ların başında tasarruf oranı yüzde 13 idi. Ek emeklilik sigortası için gerekli tasarruf miktarı, zaten reel gelirin yüzde 10'unu buluyor" dedi.

Bu arada, emekli olduktan sonra hayat standardını koruyabilmek için ek emeklilik sigortası yaptırmanın şart olduğu belirtiliyor. Bunu; banka hesabı ya da değerli kağıtlar portföyü üzerinden değil, konut sahibi olarak da yapmak mümkün. Tasarrufların dörtte biri mesken alımına, kalan dörtte üçü ise nakit servete gidiyor. Ortalama olarak, Almanya'da her hanenin 100 bin euro dolayında birikimi var. Hane başına düşen ortalama borç tutarı ise 40 bin euro. Hayat sigortası ile tasarruf hesaplarına yatan para azalırken, borsa giderek daha da önemli bir tasarruf aracı haline geliyor. Almanlar'ın yüzde 97'sinin "yüksek ranttan ziyade" garanti ve istikrara önem verdiğini söyleyen Bankalar Birliği Başkanı Hoppenstedt, euronun eski Alman markı kadar sağlam çıkmasının tasarruf sahibini sevindirdiğini ifade ederek, "5 yıllık mazisi olan euro, hiçbir zaman markı aratmadı. Bunu, para istikrarına mutlak öncelik veren Avrupa Merkez Bankası'na borçluyuz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Öte yandan, tasarrufun önemini vurgulamak üzere, ekim ayının son cuması Dünya Tasarruf Günü ilan edilmişti. Bugün tasarruf günlerinin 80. yıldönümü. Tutumluluk, önemli bir erdemdir. Çünkü tasarruflar, sadece bağımsızlık ve güven kazandırmaz; aynı zamanda, milli ekonominin motoru olan yatırımların da finansman kaynağıdır. 1924 yılında Milano'da yapılan ve 29 ülkenin temsil edildiği bankacılık konferansında, ekim ayı sonlarında, tasarruf günü kutlanması kararlaştırılmıştı. Tasarruf günü; sadece bireyin para biriktirerek geleceğini güvence altına alabileceğini göstermek için değil, kara gün akçesinin milli ekonomi açısından taşıdığı önemi vurgulamak yönünde düşünülmüştü. Tasarruf olmadan sürekli ekonomik büyüme olmaz. Tüketimden ayrılan para, sermaye piyasası üzerinden şirketlere arzedilir. İşletmecinin yatırım yapmak için bankadan aldığı kredi, bu bankaya emanet eden tasarruflardan oluşur.