Almanlar, Türkiye'de 'Yaşlı Bakım Hizmetleri Bölümü' öğrencilerini markaja aldı

Avrupa’nın en yaşlı ülkesi olan Almanya, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Yaşlı Bakım Hizmetleri Bölümü öğrencilerini...

Avrupa’nın en yaşlı ülkesi olan Almanya, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Yaşlı Bakım Hizmetleri Bölümü öğrencilerini yakın markaja aldı. Almanya Hamm Belediyesi, önümüzdeki yıl yaz ayında bölüm öğrencilerini staj için kente davet ederken, okul sonrasında öğrencileri istihdam edebileceğini bildirdi.
Yaşlı bakım hizmetleri, son yıllarda sektör haline gelmeye başladı. Araştırmalara göre, Türkiye’de 2050 yılında 60 yaş insan sayısının 12 milyonu aşması bekleniyor. Yapılan çalışmalar, yaşlı nüfusun, hastane kabullerinin yüzde 50'sinden fazlasını ve sağlık kaynaklarının yüzde 40’ını tükettiği belirlendi. Buna karşılık, yaşlı nüfusa evde bakım verenlerin yüzde 84’ünün hasta bakımına ilişkin hiçbir bilgi ya da eğitim sahibi olmadığı ortaya çıktı.
Dünya Bankası Dünya Kalkınma Göstergeleri (Google Public Data Explorer)’ne göre, Türkiye’de beklenen yaşam süresi 2009 yılı itibariyle 72,1. 2050 projeksiyonunda Türkiye’de 60 yaş üzeri insan sayısının 12 milyonu aşacağı tahmin ediliyor. Türkiye açısından yaşlanma ve yaşlılık ele alındığında, yaşlı nüfus, hastane kabullerinin yüzde 50'sinden fazlasını ve sağlık kaynaklarının da yüzde 40’ını tüketiyor. Bu veriler göze alındığında, Türkiye, genç bir insan popülasyonuna sahipken, özellikle Avrupa yaşlanmakta olan bir toplum profili çiziyor.
AKÜ Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (MYO) öğretim görevlisi Serkan Şen, yapılan çalışmalarda yaşlı nüfusa evde bakım verenlerin yüzde 84’ünün hasta bakımına ilişkin hiçbir bilgi ya da eğitim sahibi olmadığını ortaya koyduğunu söyledi. Türkiye'de ekonominin ve dolayısıyla sosyo-ekonomik şartların iyileşmesine paralel olarak yaşlanan nüfus oranının da yükseldiğini ifade eden Şen, "Yaşlanan nüfusumuzla alakadar olmak anlamında şimdiden geriatristler nezdinde planlı çalışmaların ve projelerin hayata geçirilmesi şarttır. Bu bağlamda, Yaşlı Bakım Hizmetleri mezunlarının önemi bu açıdan çok büyüktür." dedi.
Serkan Şen, okul bünyesinde bulunan yaşlı bakım hizmetleri bölümü öğrencilerinin Avrupa’nın en yaşlı ülkesi olan Almanya’nın yakın markajında bulunduğunu anlattı. Hamm Belediyesi’nin 2012 yaz ayı için öğrencileri huzurevlerinde staja davet ettiğini ifade eden Şen, bu durumun öğrencilerin tecrübe bilgisini arttıracağını, istihdama da ciddi kapı aralayacağına inandığını kaydetti.
'Yaşlı Bakım Hizmetleri Programı' öğrencilerinin iki yıl sürecek eğitim süresince anatomi, aile hekimliği, fizyoloji, mikrobiyoloji, beslenme ve diyetetik, ilk yardım, tıbbi terminoloji, fizyoterapi, farmakoloji, mikroplar ve sterilizasyon, geriatrik hasta bakımı, dahiliye, klinik anatomi gibi alan derslerini gördüklerini anşatan Şen, şunları söyledi: "Bölüm, geçen yıl ilk mezunlarını verdi. Programdan mezun olan öğrenciler, resmi ve özel hastaneler, araştırma ve uygulama hastaneleri ile özel polikliniklerde, sağlık kuruluşlarının geriatri servislerinde, yaşlı bakım yurtları, rehabilitasyon merkezleri, huzurevleri ve evde bakım hizmeti veren özel kuruluşlarda rahatlıkla iş bulabiliyor."

Reklam
Reklam

İNSANLARIN YÜZDE 84’Ü HASTA BAKIMI KONSUNDA BİLİNÇLİ DEĞİL
Türkiye’de yaşlı nüfusun hemen hemen hepsinin yüzde 99,6’sının yaşamlarını geriatrik yatılı sosyal hizmet kuruluşları yerine evlerinde sürdürdüklerini belirten Şen, şunları söyledi: “Yapılan çalışmalar ise yaşlı nüfusa evde bakım verenlerin yüzde 84’ünün hasta bakımına ilişkin hiçbir bilgi ya da eğitim sahibi olmadıklarını göstermektedir. Ülkemizde ekonominin ve dolayısıyla sosyo-ekonomik şartların iyileşmesine paralel olarak yaşlanan nüfus oranı da yükselmektedir. Yaşlanan nüfusumuzla alakadar olmak anlamında şimdiden geriatristler nezdinde planlı çalışmaların ve projelerin hayata geçirilmesi şarttır. Bu bağlamda, Yaşlı Bakım Hizmetleri mezunlarının önemi bu açıdan çok büyüktür.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz