Almanlar'dan Ilham Alan Gurbetçi, Evini Müzeye Çevirdi

Uzun yıllar yaşadığı Almanya'da gezdiği müzelerden etkilenen gurbetçi İbrahim Özdemir, Kırşehir'deki 3 katlı evini müzeye çevirdi.

Uzun yıllar yaşadığı Almanya'da gezdiği müzelerden etkilenen gurbetçi İbrahim Özdemir, Kırşehir'deki 3 katlı evini müzeye çevirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan koleksiyoner belgesi alan Özdemir'in müzesinde, tespih koleksiyonu, Osmanlı Padişahı Organ Gazi'nin mührü, Sultan Reşad'ın nargile marpucu, Alman ve Fransız krallarının kişisel eşyaları, tarihi silahlar, kılıçlar, tarım aletleri ile 8 bin kitap bulunuyor.

Kırşehir'de yaşayan İbrahim Özdemir (73), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1970 yılında gittiği Almanya'daki müzelerde gördüğü koleksiyonlardan etkilenerek, koleksiyoner olmaya karar verdiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Dedelerinden kalan eşyaları biriktirdiğini ifade eden Özdemir, şöyle konuştu:

"Atalarımızdan bize kalan ve günümüze kadar intikal eden dürüstlük, cömertlik anlayışı ile tarihi eşyalar içinde büyüdük. Tahta çürümüş, demir paslanmış diye atmamışlar, sahip çıkmışlar. Bu gelenek günümüze kadar devam etmiş. 2002 yılında Almanya'dan kesin dönüş yaptım ve 3 katlı evimi müzeye çevirdim. Eski eserlerin her biri bir yerdeydi. Bu bina yapılınca bir araya getirmeye başladım. İmkanı olan herkesin bu tür eserleri yaşatmasını istiyorum."

Evini müze haline getirdikten sonra Afyonkarahisar ve Kahramanmaraş başta olmak üzere Anadolu'nun bir çok ilini dolaşarak tarihi eser niteliğindeki eşyaları da toplamaya başladığını anlatan Özdemir, eserleri özenle koruduğunu dile getirdi.

Özdemir, şunları anlattı:

"Müzelik eserlerin çıkacağı yer belli olmaz. Mücevheratın iyisi çöplükte yatarmış. Afyon'da torunumun düğünü vardı. Düğüne gittiğimde bir hurdacıda silah gördüm. Silahı 5 liraya satıyordu, ben ona 50 lira verdim. Adam sevindi. Ama pas nedeniyle ele alınacak durumu yoktu. Biz de onu kurtardık, temizliğini, bakımını yaptık. Tarihine baktık ki, 1802 model bir silah. Ağızdan dolmalı, çifte namlulu bir silah. Bugün ülkemde bu silahtan ya bir ya da iki tane vardır."

Reklam
Reklam

-Orhan Gazi'nin mührü var-

Müzede birçok kültüre ait eser bulunduğunu ifade eden Özdemir, bu eserlerin sayısını artırmak için çalışmaya devam ettiğini bildirdi.

Özdemir, bazı insanların ellerindeki tarihi malzemeleri ihtiyaçtan bazılarının ise fazlalıktan sattıklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Müzemizde atalarımızın kullandığı değerli eşyaların yanı sıra Fransa Kralı 18. Louis ve bir Almanya kralının kehribardan yapılan sigara ağızlıkları var. Sultan Reşad'ın sigara ağızlığı, nargile marpucu, tespihi var. Tarihi silahlar, kılıçlar var. Orhan Gazi'nin mührü var.

Gittiğim şehirlerde müzeleri ve tarihi eşya satan yerleri ziyaret ederim. Müzemde olmayan tarihi eserleri buralardan temin etmeye çalışırım. Bazı tarihi eşyalar kıymetini bilmeyenlerin ellerine düşüyor. Bunları o kişilerden kurtarıyoruz. Bizim bu müzedeki eşyalarımız evlada benzer. Onlara gözümüz gibi bakıyoruz."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz