Almanya battıkça batıyor

Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomisine sahip Almanya'da, hükümetin geçen yıl başlatılan tasarruf politikasını tam anlamıyla uygulayamaması nedeniyle, ülke tarihinin en büyük ekonomik krizinin yaşandığı belirtildi.

Başbakan Schröder ile birlikte basına açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı Hans Eichel, hükümetin bu yıl için talep ettiği ek bütçe ve gelecek yıl için öngörülen borçlanmalarla birlikte önceden planlanan bütçe tutarının toplam 19 milyar Euro üzerine çıkacağını kamuoyuna duyurdu.

Böylece hükümetin bu yıl içinde saptanan, 34.6 milyar Euro'luk iç borçlanma tutarının, Federal Almanya'nın bütçe politikası tarihinde yaşanan ikinci rekoru oluşturduğu belirtildi. Bu tutarın, toplam 25 milyar Euro'da kalan yatırımları önemli ölçüde aştığı için, bütçenin özünde Anayasa ile çelişkiye düştüğü keydedildi. Bakan Eichel bütçenin bu olumsuzluğa karşın meclisten yeterli oy alabilmesini için, atılan adımlara gerekçe olarak, genelde Avrupa, özelde Almanya'daki genel ekonomik dengelerin son dönemlerde önemli darbeler yemiş olmasını gösterdi.

Reklam
Reklam

"Yaşadığımız kritik dönemde ve bunca olumsuzluğa rağmen, bütçe ve orta vadeli mali planlama konusunda yaptığımız görüşmelerin sonucu, bugün kaba hatlarıyla açıkladığımız ve çarşamba günü ayrıntılarıyla kararlaştıracağımız önlemleri almakta ne kadar zorlandığımızın bilinmesi gerek" diyen Başbakan Schröder, Alman tarihinin en büyük mali krizinin aşılabilmesi için, sosyal devlette köklü bir yeniden yapılanmaya gidilmesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Alman halkının içinde bulunulan zor sürecin henüz başında olduğunu hatırlatan Gerhard Schröder, tüm bireylerin taleplerini sınırlamaları gereken bir dönemde bulunulduğunu bildirirken, uzun zamandır spekülasyon konusu yapılan katma değer vergisine zam haberlerini, bir kez daha yalanladı. Schröder, muhalefetin, oylama öncesi seçmenleri kandırdığı savıyla, koalisyonu suçlayan açıklamalarına karşılık, bu gibi gelişmelerin ciddi demokrasilerde fazla önemsenmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Bütçede oluşan açıkların giderilmesi için, yeni borçlanmaların yanı sıra hisse senedi ve gayrimenkul alım satımlarındaki vergi muafiyetlerine kısıtlama getirilmesi, başta milletvekilleri ve bakanların olmak üzere, devlet memuru maaşlarının bir süre dondurulmasının öngörüldüğü belirtiliyor.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: