Almanya Dışişleri Bakanı, Cheney'ye karşı

Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin Irak'a askeri müdahalenin geciktirilmemesi konusundaki açıklamalarına tepki gösterdi.

Fischer, Irak'a Amerikan askeri müdahalesinin Ortadoğu'da düzeni bozacağını söyledi. Deutschlandfunk radyosuna bir açıklama yapan Alman Bakan, her şeye rağmen ABD'nin Irak'a askeri müdahalede bulunması halinde, Ortadoğu'da barış ve istikrar ortamının yıllarca ortadan kalkacak olmasının sorumluluğunun bu ülkeye ait olacağını ifade etti. Fischer, "Bu, Ortadoğu'da yeni bir düzene yol açacak ve bunun sonuçlarının ABD'de yeterince düşünülüp tartışıldığı konusunda soru işaretleri var" dedi. Bu konuda endişelerini ABD yönetimine ilettiklerini belirten Fischer, Ortadoğu bölgesine yakınlığı dolayısıyla Avrupa'nın krizden büyük ölçüde etkileneceğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Almanya Dışişleri Bakanı, "Bundan dolayı bizim pozisyonumuz çok açık. Yanlış adım atılmasını istemiyoruz ve böyle bir hareketin içinde olmayacağız" diye konuştu.

Almanya Başbakanı Gerhard Schroeder de dün akşam yaptığı açıklamada, Cheneyn'in askeri müdahale çağrısını "hata" olarak değerlendirdi.

Tennessee eyaletinin Nashville kentinde emekli askerlere bir konuşma yapan Cheney, "Irak konusunda hareketsiz kalmak, harekete geçmekten çok daha tehlikeli. İşi gelecek yönetimlere bırakamayız" diyerek hemen askeri müdahalede bulunulmasını istemişti.

Anahtar Kelimeler: