Almanya geçiş hükümetinde Esad'ı gözden çıkardı

Alman Dışişleri Bakanlığı Suriye'deki geçiş hükümetinde Devlet Başkanı Beşar Esad'ın tam yetkileriyle yer almasına sıcak bakmadıklarını açıkladı.

Almanya Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın geçiş hükümetinde tam yekileriyle rol oynayacağı bir senaryoyu düşünemediklerini açıkladı.

Alman Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Martin Schaefer basına yaptığı açıklamada "Gördüğüm kadarıyla Türkiye, Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerinin aralarında bulunduğu bölge güçleri için Esad'ın tüm yetkileriyle geçici hükümet içinde yer alması düşünülemez. Biz de bunu düşünemiyoruz" dedi.

Esad'ın 'barbarca bir savaş' yürüttüğünü ifade eden Schaefer, "Esad'ın ardından kimin başa geçeceğini bilmiyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise geçen ay göçmenlere yönelik Avrupa Birliği zirvesinin ardından yaptığı açıklamada Suriye'deki savaşın sona erdirilmesi için yapılan görüşmelere Esad'ın da katılması gerektiğini söylemişti.

TIKLAYIN - SURİYE'DE TÜM YOLLAR NEDEN BEŞAR ESAD'A ÇIKIYOR?

Merkel Suriye'de barış ortamı sağlanması için "Birçok aktörle konuşmalısınız, Beşar Esad da dâhil" diye konuşmuştu.

Merkel, "Yalnızca ABD, Rusya ile değil, bölgedeki önemli ortaklarla, İran ve Suudi Arabistan gibi Sünni ülkelerle de konuşulmalı" mesajı vermişti.

Türkler Esad'lı geçişi hazırReuters haber ajansına konuşan üst düzey Türk yetkilileri ise geçen hafta Ankara'nın Suriye'de Esad'lı geçişe hazır olduğunu söylemişti. İki hükümet yetkilisi Esad'ın görevi bırakmadan önce sembolik güçlerle 6 ay görevine devam etmesini Türkiye'nin kabul etmeye hazır olduklarını belirtti.

İsmini vermek istemeyen hükümet yetkililerinden biri şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Esad'ın gidişi için çalışmalar sürüyor. (Esad) altı ay görevde kalabilir. Biz bunu kabul edeceğiz çünkü gideceği garanti edilecek."

"Bu konuda ABD ve diğer müttefiklerle belli bir noktaya vardık. 6 aylık sürecin ne zaman başlayacağı konusunda henüz bir uzlaşma sağlanamadı. Ancak çok uzun süre sonra olmayacağını düşünüyoruz."

Geçiş sürecinde Esad'ın kalıp kalmayacağı uzun zamandır tartışılıyor. Fransa Esad'ın bir an evvel gitmesi gerektiğini savunurken, İngiltere "bir noktada" Esad'ın koltuğundan ayrılması gerektiğini belirtiyor.