Almanya'da afet durumu

BERLİN (İHA) - Almanya'nın Baltık Denizi'ndeki Rügen Adası'nda kuş gribi tehlikesi sebebiyle afet durumu ilan edildi. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Rügen Adası'ndaki durumu "ciddi" olarak nitelendirdi.

Son günlerde çeşitli Avrupa ülkelerinde ortaya çıkan kuş gribi Avrupa'da korku salmaya devam ediyor. Virüsün yayılmasını önlemek için Avrupa Birliği önlemleri serleştirirken, Avrupa ülkelerinin çoğunda kanatlı hayvanlar kümeslere kapatıldı. Bu arada Rügen Adası'nda afet durumu ilan edildi. Almanya'da geçtiğimiz günlerde kuş gribi virüsünün rastlandığı Rügen Adası'nda çok sayıda kuşta daha ölümcül H5N1 virüsünün tespit edildiği bildirildi. Alınan güvenlik önlemleri hakkında bilgi edinmek amacıyla adaya giden Almanya Başbakanı Merkel, burada yaptığı açıklamada, "Durum ciddi" dedi. Bazı kümes hayvanlarının itlaf edilmesi kararının sadece bir güvenlik önlemi olduğunu belirten Merkel, kuş gribi virüsünün henüz kümes hayvanlarında görülmediğini kaydetti. Merkel, askerlerin güvenlik önlemlerini desteklemek amacıyla adaya gitmesini memnuniyetle karşıladığını da söyledi.

Reklam
Reklam

Rügen Kaymakamı Kerstin Kassner ise, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Yabani kuşları kendi gücümüzle imha edebilecek durumda değiliz. Ölü hayvanların sayısı saat başı artıyor. Federal hükümetin yardımıyla durumu kontrol etmeye çalışıyoruz" dedi. Rügen Adası'nın yer aldığı Mecklenburg-Vorpommern Eyaleti'nin başka bölgelerinde de ölü bulunan 1 şahinle 1 martıda da kuş gribi virüsü tespit edildiği bildirildi. Riems Adası'ndaki Friedrich-Loeffler Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada, böylece eyalette kuş gribinden öldüğü belirlenen kuşların sayısının, 79'u Rügen Adası'nda olmak üzere, 81'e ulaştığı belirtildi.

Koruma bölgesi ilan edilen adaya 21 gün boyunca ihracat ve ithalat yasağı getirildi. Tarım Bakanı Horst Seehofer da yaptığı açıklamada gerekli bütün tedbirlerin alındığı, korku ve paniğe gerek olmadığı uyarısını bir kez daha tekrarladı.

Fransa'nın Ain bölgesinde ölü bulunan yaban ördeğinde de öldürücü H5N1 kuş gribi virüsüne rastlanması Fransa'da da bir dizi tedbir alınmasına sebep oldu. Ülkede özellikle havaalanlarında yolcuların giriş çıkışları sıkı kontrollere tabi tutulmaya başlandı.

Reklam
Reklam

Viyana'da ise ölü bir kazda kuş gribi virüsü tespit edilmesinin ardından ülke genelinde kanatlı hayvanlara kümeslerden çıkarılmaması zorunluluğu getirilmişti. Danimarka, İsveç, Norveç ve İsviçre, ve birçok Avrupa ülkesinde geçtiğimiz Pazartesi gününden beri kümes hayvanları kümese kapatılmıştı.