Almanya'da Berlin-İstanbul Festivali Başladı

İSTANBUL (A.A) - Kültürlerarası Diyalog Forumu (FID) adlı dernek tarafından, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ile Berlin'in Mitte ilçesinin

İSTANBUL (A.A) - Kültürlerarası Diyalog Forumu (FID) adlı dernek tarafından, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ile Berlin'in Mitte ilçesinin Belediye Başkanı Christian Hanke'nin himayesinde düzenlenen Berlin-İstanbul Festivali başladı.

Berlin'in en tanınmış meydanlarından biri olan Potsdamer Platz'da düzenlenen ve Türkiye ile Almanya'nın çeşitli kültürlerini tanıtmayı amaçlayan festivalin açılış törenine, Hanke ve Demircan'ın yanı sıra Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Berlin Başkonsolosu Mustafa Pulat ve FID Başkanı Ercan Karakoyun ile çok sayıda Türk ve Alman vatandaş katıldı.

Reklam
Reklam

Karakoyun, yaptığı konuşmasında, Mitte ve Beyoğlu ilçelerinin çok kültürlü ve çok dinli olduğuna işaret ederek, festival etkinliğiyle Türkiye ve Almanya arasında bir köprü kurmak ve insanların birbirleriyle tanışmasını istediklerini söyledi.

Büyükelçi Karslıoğlu ise Almanca olarak yaptığı konuşmasında, eski Berlin Duvarı'nın insanların iradesiyle yıkıldığını ve bunun insanlık ve demokrasi adına bir zafer olduğunu belirterek, günümüzde de farklı kültürler ve medeniyetler arasında bir duvar kurulduğunu ancak bu duvarın da herkesin iradesi ve çabasıyla yıkılacağını söyledi.

Yunus Emre'nin insanlık üzerine söylediği dizeleri de hatırlatan Karslıoğlu, insanlar arasında işbirliği ve sevgi olduğu sürece tüm duvarların yıkılabileceğini kaydetti.

Belediye Başkanı Demircan da, Berlin'in Mitte belediyesiyle kardeş belediye olduklarını ve gelecekte de işbirliğini sıkı bir şekilde sürdüreceklerini ifade ederek, "Şehirleri karizmatik yapan farklılıklarıdır. Bu farklılıklarla gurur duyuyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Farklılıkların yeni medeniyetlerin oluşmasına katkı sağladığını belirten Demircan, yaşanan farklı bir ülkede kültürlerin unutulmaması ve kaybolmaması için bu tür etkinliklerin gerekli olduğunu kaydetti.

Hanke de, festivalin Türk kültürünün çeşitliliğini gösterdiğini ve artık bu çeşitliliğin Berlin'de kendine bir yer bulduğunu ifade ederek, dindar Müslümanların sosyal yaşama katılarak, toplumsal sorumluluk üstlenmesinden büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Festivalin açılış programı çerçevesinde sema gösterisi ve folklor gösterileri sunuldu. Açılan çok sayıda stantta Türk el sanatları ve ebru sanatı tanıtıldı.

Almanya'da 28 Mayıs'ın dini bayram olması sebebiyle, Potsdamer Platz'da pazartesi gününe kadar sürecek festivali onbinlerce kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz