Almanya'da bir Türk aile sınır dışı ediliyor

HAMBURG (İHA) - Almanya'da, 2 çocuklu bir Türk ailenin, Alman polisi tarafından ülkeyi terk etmesi istendi.

Almanya'da, Yeter ve Ahmet Yıldız çiftinin, 2 çocuğu ile birlikte Alman polisi tarafından oturma izni iptal edilerek, ülkeyi terk edilmesi istendi. Alman polisi, Ahmet Yıldız'ın daha önce sahte evlilik yaparak oturma izni aldığını öne sürerek, Yıldız ailesini sınır dışı etme kararı aldı. 1971 yılında Hamburg'ta doğan ve 1977 yılında annesi ile birlikte Türkiye'ye kesin dönüş yapan Kayserili Ahmet Yıldız (34), 1989 yılında Hamburg'ta kalan babasının yanına kaçak yollarla gelerek, Hamburg'a tanıştığı bir Alman bayanla evlendi ve 5 yıl sonra da süresiz oturma izni aldı. Ancak, çiftin evliliğinin 1998 yılında sona ermesi üzerine, Alman yabancılar polisi, çiftin sahte evlilik yaptığı gerekçesi ile Ahmet Yıldız'ın oturumunu iptal etme girişiminde bulundu. Alman eşinden ayrıldıktan 1 yıl sonra 1999 yılında, şimdiki eşi Yeter Yıldız ile evlenerek, Yeter Yıldız'ı turist olarak Almanya'ya getiren Ahmet Yıldız, yabancılar polisi ile mahkemelik olduğu için eşine 3'er aylık süreyle oturum izni verildiğini ifade etti. Kendisinin süresiz oturumunun iptal edildiğini ve kendisine de geçici oturum verildiğini belirten Yıldız, "2000 yılında kızımız Meliha (5) ve 2003 yılında da oğlumuz

Reklam
Reklam

Mustafa (2) dünyaya geldi. Fakat bu süre içinde avukatlar sayesinde oturumumuz 3'er ay uzatılıyordu" dedi.

2003 yılında doğan oğlu Mustafa'nın 5 aylıkken yakalandığı böbrek tümörü hastalığından sonra tedavi altına alındığını ve tedavilerden sonra böbreğinin tekinin alındığını söyleyen Yıldız, "Hastalık, böbreği tamamen kaplamıştı ve tedavi süresince de oturumumuz 3'er ay uzatılmıştı" dedi. Çocuğunun bu talihsiz hastalığa Almanya'da yakalandığını söyleyen anne Yeter Yıldız ise, "Hastalığı ben Türkiye'den getirmedim çocuklarım Hamburg'ta doğdu. Mustafa bu hastalığa burada yakalandı oysa yabancılar polisi, 'çocuğun tedavisi bitti gidin' diyor. Bu hastalık Grip değil ki hemen geçsin, büyük riski olan bir hastalık. Doktorlar, 'Willmstümor' denilen bu hastalığın, kendini devamlı tazelendiğini söylüyor. Türkiye'de, benim yaşlı bir annemden başka kimsem yok, biz bu çocuğun bakım ve tedavisini nasıl öderiz. Sigortamız yok, işimiz yok, çocuğumu göz göre ölüme göndermek istiyorlar" diye konuştu.

Vücudundaki hücreleri canlandırmak için ilik nakli yapılan ve 4'ü büyük 12 ameliyat geçiren küçük Mustafa'nın, tren ve otobüslere binmesini, kalabalık yerlerde gezmesini yasaklayan, tedavi gördüğü Eppendorf Hastanesi doktorları, bu hastalığın üreyen tümörler olduğunu ve en az 5 yıl kontrol altında tutulması ve yaşam boyu gözetim altında tutulması gerektiğini söylüyor.

Reklam
Reklam

Alman yabancılar polisinin kendi doktorlarının Mustafa'yı muayene ederek, hastalığın geçici olduğu belirtilen raporunda, Yıldız ailesinin sınır dışı edilmesinde sakınca olmadığını belirtiyor. Anne Yıldız ise buna isyan ederek, "Avrupa İnsan hakları bu mudur?" diyor ve Türk yetkili ve derneklerden kendilerine yardım edilmesini istiyor.