Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen basın toplantısında, Avrupa genelinde fakirlikle mücadele stratejileri anlatıldı.
Sözcü yardımcısı Biehn, rakamların Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Sağlık ve Sosyal İşler Bakanlığı'nın verilerinden alındığını, federal hükümetin 16 Mayıs 2001 tarihinde ilk milli Fakirlik ve Zenginlik Raporu'nu açıkladığını, bu rapor doğrultusunda yine ilk milli Sosyal Uyum Planı'nı kabul ettiğini dile getirdi.
Biehn, "Avrupa'da fakirlik yeni bir konu değil. 25 yıldır Avrupa siyasetinde fakirlikle ve geri kalmışlıkla mücadele edilmesi tartışılıyor. Ancak, küreselleşmenin gündeme geldiği günden bugüne kadar boyutları hiç bu kadar ürkütücü olmamıştı. Alarm veriyor" dedi.
Çocuklu ailelerin geçinme sınırında olduklarını işaret eden Biehn, asgari ücretin altında yapılan işgücünün fakirliği oluşturduğunu bildirdi. Alman aileler arasında yüzde 18 dolayında olan fakirlik sınırının, yabancılar arasında yüzde 40.7 dolayında dolaştığını kaydeden Biehn, "Ürkütücü boyutlarda. Sosyal bir bomba gibi. Bu kesim arasında yüksek olan işsizlik oranının da etkisi var" diye konuştu.
YİNE ÇOCUKLAR MAĞDUR Biehn devamla, "Almanya'da her 7 çocuktan biri fakir. Bu rakam 3 milyon reşit olmayan çocuğu kapsıyor. Çok çocuklu aileler, fakirliğin tehdit sınırında olan grup. Araştırmalarımıza göre, durumu iyi olan çocuklardan üç misli daha kötü temel ihtiyaçları karşılanıyor. Yine, iki misli daha kültürel ve sosyal durumları kötü. Sağlıktaki durumları ise üç misli daha kötü, eğitimde geri kalmışlık, yuvadan başlayıp orta okulu terke kadar devam ediyor" dedi.
Federal hükümetin geçen yıl aldığı kararı sevinçle karşıladıklarını belirten Biehn, oluşturulan çalışma gruplarının en kısa zamanda aradaki "uçurumu" kapatacaklarına inandıklarını söyledi.
EAPN GENEL BAŞKANI LUDO HOREMANS UYARDI EAPN Genel Başkanı Ludo Horemans, yabancılar arasındaki boyutların ürkütücü olmasının nedenlerinden birinin işşizlik olduğuna dikkat çekerek, Avrupa Birliği (AB) içinde acilen yaşam standardını koordine eden düzenlemelerin yapılması gerektiğine işaret etti.
Horemans, EAPN'e 23 ülkenin üye olduğunu belirterek, AB üyesi 15 ülkenin bu örgüte bağlı olarak fakirlikle mücadele kapsamında milli stratejiler geliştirdiklerini söyledi.
Avrupa genelinde toplam nüfusun yüzde 60'ının hayat standardı sınırlarında yaşadığına işaret eden Horemans, 62 milyon Avrupalı'nın fakirlikle mücadele ettiğini belirtti.
Horemans, "Özellikle çocuklar, küçüklüklerinden itibaren mağdur durumdalar. İnsanların kendilerini ifade etme şansları engelleniyor. Aileler hep tahammül tecrübesi içindeler ve parçalanma arasında gidip geliyorlar. Fakirlik ve dışlanma, vatandaşların toplumsal yaşama katılımını imkansız hale getiriyor" diyerek tehlikelere dikkat çekti.